vrijdag 26 augustus 2011

Waarom orkanen zo moeilijk te voorspellen zijn

CNN/Nowelle Barnhoorn

Toeristen genieten aan de kust van Nood-Carolina, waar orkaan Irene naar op weg is.
Foto: © bruno
Orkaan Irene bedreigt op dit moment de hele oostkust van de VS. 65 miljoen mensen langs de kust, van Florida tot Canada, wachten gespannen op zijn komst. Naar verwachting zal de schade die de orkaan aanbrengt in de miljarden lopen. New York treft nu al noodmaatregelingen. Maar waarom is niemand zeker van de kracht en de vaart van Irene?


Er bestaat geen twijfel dat weersituaties - en ook orkanen - steeds beter voorspeld kunnen worden. Voor de voorspellingen worden bijvoorbeeld weersatellieten gebruikt die foto's maken vanuit de ruimte. Die kunnen aantonen hoe de wind draait en welke kant die opgaat.

De door de satelliet verzamelde gegevens worden in computermodellen ingevoerd en vervolgens door deskundigen geanalyseerd. Op die manier is de driedaagse voorspelling van een orkaan vandaag de dag even betrouwbaar als een 'normale' weersvoorspelling van één dag 30 jaar geleden.
Filmpje van orkaan Irene vanuit de ruimte



Regenbuitje versus miljoenschade
Maar er zijn veel dingen die we nog niet weten, zo legt Kerry Emanuel, professor bij het meteorologencentrum aan het Massachusetts Institute of Technology, aan CNN uit. Zo is moeilijk te zeggen waar en wanneer een orkaan precies aan land komt en of die daar dan een enorme verwoestende werking heeft of niet meer dan wat extra wind en een paar regenbuitjes meebrengt.

'Sinds het baanbrekende werk van Edward N. Lorenz in de vroege jaren '60 weten we dat het weer en ook orkanen een chaotisch proces op zich is', aldus Emanuel. Kleine schommelingen, die niet te detecteren zijn, kunnen zich snel tot een krachtige windhoos uitbreiden en de uitkomst volledig veranderen in een paar dagen tijd.

Onzekerheid inschatten

Bovendien zijn onze weercomputersystemen nog altijd incompleet, en we meten de atmosfeer niet vaak genoeg en niet volledig genoeg voor een precieze voorspelling. Maar wat we de laatste twintig jaar wél hebben geleerd: in te schatten hoe onzeker een voorspelling precies is.

Weerdeskundigen houden er rekening mee dat weersinformatie niet vaak genoeg wordt geüpdatet, onvolledig en mager is. Voorspellingen vullen zij daarom dikwijls aan met schattingen. Nu is de grootste uitdaging die op een zo goed mogelijke manier over te brengen aan het grote publiek.

Wie dus wil weten hoe Irene zich naar verwachting, met een flinke marge, mogelijk, zal gedragen, kan hier terecht. 

Bron: volkskrant.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten