zaterdag 13 augustus 2011

Shell heeft olielek in Noordzee nog niet gedicht - Update

ANP/Redactie − 13/08/11, 15:53

Productieplatform Gannet Alpha. © anp

Oliemaatschappij Shell heeft het olielek in een pijpleiding op het Britse deel van de Noordzee nog niet volledig kunnen dichten. Dat heeft een woordvoerder van het concern vandaag laten weten. De woordvoerder kon nog niet zeggen hoeveel olie in zee is gekomen.


Bron: Volkskrant.nl

Olielek bij platform Shell in de Noordzee

Shell is bezig met het bestrijden van een olielek bij een productieplatform in de Noordzee. Gisteravond laat bevestigde een woordvoerder dat er een lek is, maar wilde niet zeggen hoeveel olie de zee instroomt.
Gisteravond maakte Shell bekend dat het lek, bij het productieplatform Gannet Alpha op 180 kilometer van Aberdeen, grotendeels is gedicht. De maatschappij had direct de druk van de pijpleiding gehaald en probeert de lekkage nu verder te isoleren.

Greenpeace klaagde vandaag over het gebrek aan informatie. 'Op dit moment weten we niet hoe ernstig het is. Wat we wel weten is dat de Noordzee extreem veilig zou moeten zijn. Ze hebben ons verteld dat verspillingen daar niet mogelijk zijn', aldus Ben Ayliffe van de milieuorganisatie.

Shell heeft de autoriteiten, waaronder de kustwacht, volgens de standaardprocedure van de situatie op de hoogte gesteld. Maar een woordvoerster van de Britse Maritime & Coastguard Agency zegt geen informatie te hebben over de olielekkage en dat er geen personeel aanwezig is op het productieplatform.

De druk op de lijn waar het lek zit wordt afgesloten en volgens Shell is de oliestroom van het platform Gannet Alpha voor de kust van Schotland “significant” ingedamd. Shell zet een op afstand bestuurbaar voertuig in om het lek te zoeken. Een vliegtuig bekijkt de situatie van boven en een opruimschip is al ter plekke, zegt het bedrijf.

Gannet Alpha bevindt zich zo’n 180 kilometer uit de kust van het Schotse Aberdeen.

The Guardian schrijft dat documenten over het platform, dat deels in handen is van het Amerikaanse Exxon, uitwijzen dat Gannet Alpha in staat is 88.000 vaten ruwe olie per dag naar boven te halen. Tussen januari en april zou het olieveld zo’n 13.500 vaten hebben bovengehald.

Bron: nrc.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten