maandag 15 augustus 2011

Nieuw-Zeeland wacht nog veel meer sneeuw - Update

WELLINGTON - Nieuw-Zeeland ondervindt overlast door de zwaarste sneeuwval in meer dan 30 jaar. Meteorologen waarschuwen dat het nog tot zeker donderdag koud blijft en dat er nog veel meer sneeuw bij zal komen.

 
Foto: AFP
 Bekijk video

Veel wegen zijn gesloten en bewoners van wijken in heuvelachtige gebieden rond de hoofdstad Wellington hebben de waarschuwing gekregen dat zij er rekening mee moeten houden ingesneeuwd te raken.

''De mensen (rond Wellington) moeten zich op het ergste voorbereiden. Mogelijk kunnen zij hun huis niet uit en komen ze zonder stroom en andere voorzieningen te zitten'', zegt Rian Van Schalkwyk van de dienst bescherming bevolking in Wellington.

Een inspecteur van politie op het Zuidereiland waarschuwde in de krant New Zealand Herald dat de wegen spiegelglad zullen worden door de bevriezing van natte weggedeelten. Hij riep automobilisten op zo mogelijk niet de weg op te gaan.

Woest winterweer teistert Nieuw-Zeeland

Sneeuw in Nieuw-Zeeland.

Foto: © ap
Nieuw-Zeeland is sinds gisteren in de greep van barre poolstormen. In de stad Auckland viel vandaag voor het eerst in tachtig jaar sneeuw. Weerkundigen hebben het over een uitzonderlijke situatie die zich 'eens in een mensenleven' voordoet.
De sneeuwstormen zijn afkomstig van een slechtweergebied dat koude lucht aanvoert vanaf de Zuidpool. Op het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland en in bergachtige gebieden van het warmere Noordereiland is sneeuwval geen uitzondering, maar in Auckland, in het noorden, was sinds de jaren dertig van de vorige eeuw geen sneeuw meer gevallen.

Ook in de hoofdstad Wellington ligt sneeuw in hoeveelheden die voor het laatst in de jaren zeventig zijn gemeten.

De weersvoorspellingen gaan ervan uit dat de sneeuwstormen nog zeker tot halverwege de week zullen aanhouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten