donderdag 11 augustus 2011

Amerikaans hypersonisch vliegtuig spoorloos - Update

ANP / Redactie − 11/08/11, 21:19


De Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2 (HTV-2)

Foto: © anp

Amerikaanse wetenschappers zijn tijdens een testvlucht het contact kwijtgeraakt met een experimenteel hypersonisch vliegtuig, de Falcon HTV-2. Dat hebben functionarissen vandaag bekendgemaakt.


De basis vanwaar het toestel vertrokken is.
De basis vanwaar het toestel vertrokken is.

Foto: © ap

Het onbemande toestel werd gelanceerd van de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië. Het contact ging ruim een half uur na vertrek verloren, toen het vliegtuig loskwam van een draagraket. Waar dat gebeurde, is niet bekendgemaakt. Vermoedelijk is de Falcon HTV-2 neergekomen in de Grote Oceaan.

Bommenwerper
De Falcon HTV-2 kan een snelheid van ongeveer 20.000 kilometer per uur halen, 20 keer de snelheid van het geluid. Het toestel moet als basis dienen voor een toekomstige bommenwerper. Dat toestel moet in staat zijn binnen een uur overal ter wereld toe te slaan.

Het militaire instituut Darpa, dat de Falcon ontwierp, heeft twee exemplaren gebouwd. Het andere toestel stortte neer in zee in april vorig jaar tijdens een testvlucht.

Gisteren waren ze dit vliegtuig nog aan het testen zoals je kunt zien als je op de onderstaande link klikt
Bron: Volkskrant.nl

Amerikanen testen supervliegtuig

CALIFORNIE -  Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is…of nou ja, eigenlijk is het wel een vliegtuig. Maar wel een supervliegtuig! De Falcon HTV-2 haalt namelijk twintig keer de snelheid van het geluid.

Het bijzondere vliegtuig maakt woensdag een tweede testvlucht vanaf een militaire basis in Californië. Het onbemande pijlvormige toestel wordt daarbij afschoten op een raket, om vervolgens met een snelheid van bijna 21.000 km/u door de atmosfeer terug naar de aarde te vliegen. Ter vergelijking: met die snelheid reis je in een uur tijd van Amsterdam naar Moskou.

Vakantiegangers met een voorliefde voor korte vluchten hoeven echter niet te hopen dat ze binnenkort aan boord van een Falcon HTV-2 kunnen stappen. Het supervliegtuig wordt alleen voor militaire doeleinden ontwikkeld.

Bron: Telegraaf.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten