maandag 15 augustus 2011

Onrust in Rotterdam na neerschieten verdachte


Buurtbewoners in de Strijensestraat in Rotterdam waar de schietpartij plaatsvond.
FOTO: OLIVIER VAN DET UPDATE 

Een groep van driehonderd man heeft zich gisteravond tegen de politie gekeerd in Rotterdam-Zuid, nadat een agent een verdachte had neergeschoten.

De jongeren riepen leuzen tegen de agenten en weigerden bevelen op te volgen. Met politiehonden en wapenstokken werd de groep naar achteren gedwongen. Daarbij vielen volgens getuigen enkele rake klappen.

Onrust

De onrust in Rotterdam-Zuid ontstond gisteravond rond half zeven nadat een agent een 28-jarige Rotterdammer in zijn rug had geschoten. Even daarvoor was deze man betrokken geweest bij een schietpartij en sloeg hij per tram op de vlucht.

De politie legde het openbaar vervoer stil en doorzocht de voertuigen, maar trof de man even later elders in de wijk aan, meldt het AD vandaag.

De verdachte zette het op een lopen. Nadat hij een verdachte beweging maakte, zagen agenten de noodzaak te schieten. De man is een bekende van de politie en had een vuurwapen op zak. Hij is buiten levensgevaar.

Een grote groep buurtbewoners kwam naar de plek waar de schietpartij plaatsvond en weigerde -onder een hoop rumoer - afstand te houden. Met grote moeite en extra materieel wist de politie hen naar achteren te dringen.

Oproep tot rellen

Eerder in het afgelopen weekeinde, op zaterdagmorgen, had de politie een 18-jarige Rotterdammer gearresteerd die via Blackberry en Twitter had opgeroepen te 'rellen en plunderen' in het centrum van de stad. 'We gaan rellen net als Engeland. Plunder die mapangpang!' zo luidde de boodschap. Het bericht werd al snel door tientallen jongeren verspreid.

De politie nam de dreiging zeer serieus en was vrijdagavond met veel mankracht aanwezig op en rond het Stadhuisplein. Vanwege de dreiging sloten winkels, waaronder juweliers, vrijdagavond eerder hun deuren. Agenten fouilleerden jongeren en doorzochten auto's.

'De aanpak in die berichten was net als die in Engeland. Daar begonnen de rellen ook zo,' aldus een politiewoordvoerder. 'Zoiets moet je serieus nemen.'

Gisteravond plaatste een andere Rotterdamse jongere een bericht op Twitter: 'Die agent die die man neerschoot, gaat ook geschoten worden'. De politie kon niet zeggen of er actie wordt ondernomen tegen deze persoon.

Bron: AD.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten