dinsdag 25 oktober 2011

Turken bieden massaal hulp aan landgenoten

ANP/Redactie

Een reddingswerker draagt een meisje dat levend werd gevonden onder het puin van een ingestort gebouw. © reuters
 
Overal in Turkije zijn gisteren na de zware aardbeving in het Oost-Turkse Van initiatieven op gang gekomen hulpgoederen in te zamelen. Gemeentes coördineren hulpacties, regelen dozen en transport, en burgers brengen massaal dekens, jassen, luiers, sokken en truien.

Slachtoffers van de aarbeving.
Slachtoffers van de aarbeving. © afp

Bij het gemeentehuis van de deelgemeente Kadiköy in Istanbul komt een truck aangereden. De chauffeur parkeert voor de deur, naast mensen die hun auto uitladen. Grote plastic tassen komen eruit, met kleding en dekens. Binnen in de hal staan lange tafels en klinkt het geluid van rollen plakband waarmee dozen in elkaar worden geplakt. 'Kadiköy deelt', staat er op stickers op de dozen, waarop ook staat vermeld wat er in de doos zit. 'De eerste truck vertrekt om elf uur', zegt viceburgemeester Hulusi Özocak, 'en om twaalf uur weer een. En dat blijft de komende dagen zo doorgaan'.

Uit alle hoeken van Turkije zijn inmiddels vrachtauto's onderweg naar het oostelijke Van met goederen die burgers inzamelden. Een flinke afstand voor veel chauffeurs: vanuit Istanbul is het bijvoorbeeld hemelsbreed bijna 1500 kilometer. In de regio zelf kwam de hulp vanzelfsprekend ook razendsnel op gang, mede door strakke coördinatie van de lokale politiek. Veel gemeentes informeren burgers via Twitter en Facebook waar hulp gebracht kan worden.

Jongeren

In de hal van het gemeentehuis van Kadiköy steekt jong en oud de handen uit de mouwen. Een groepje tieners zet efficiënt dozen in elkaar. Eén van hen, Özgür (17): 'Nee, we hoeven niet naar school. We zijn leerlingen van een handelsschool en we besloten dit te doen als stage.' De meeste anderen zijn ook vrijwilligers, de coördinatie is in handen van de afdeling 'Hulp' van de gemeente. Kadriye Saglam, het hoofd van die afdeling: 'Wij geven structureel hulp aan arme gebieden in Turkije. Bij een ramp zoals deze kost het dus weinig moeite de hulp te organiseren en gewoon iets harder te werken.'

Twitter

Op Twitter is ook een actie op gang gekomen om slachtoffers van de aardbeving onderdak te bieden. Met de 'hashtag' 'EvimevindirVan', wat betekent 'Mijn huis is jouw huis, Van', stellen mensen hun bed of bank beschikbaar, en het aanbod wordt via verschillende organisaties en gemeentes gecoördineerd.

Dodental

Het dodental van de aardbeving is vandaag opgelopen tot 264. Dat meldde minister van Binnenlandse Zaken Idris Naim Sahin. Zeker 1300 mensen zijn gewond geraakt.

De overheid vreest dat het dodental nog verder op zal lopen. De situatie is in afgelegen gebieden nog onduidelijk en in de zwaar getroffen steden Van en Ercis liggen mogelijk nog mensen onder het puin.

Bron: Volkskrant.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten