woensdag 26 oktober 2011

Eurothriller nadert ontknoping

AMSTERDAM -  Het spant er vandaag om. Vanavond moeten de regeringsleider van de EU samen met een alomvattend antwoord komen om de crisis mee te lijf te gaan. Het voortbestaan van de Europese eenheidsmunt hangt na maanden van gemodder aan een zijden draadje.

Als morgenochtend het reddingsplan ondermaats blijkt, slaan de beurzen ongenadig hard toe. De druk op de zwakke zuidelijke eurolanden wordt dan zo groot dat ze er aan onderdoor gaan. Ze kunnen dan alleen nog tegen een astronomische rente aan geld komen.

Grootste struikelblok is de extra vuurkracht die aan het Europese noodfonds moet worden gegeven om speculanten af te schrikken. De eurolanden willen geen extra geld meer storten. Waarschijnlijk moet nu hulp worden ingeroepen van China, Brazilië en andere snelle groeilanden die last hebben van de malaise in Europa.

Als er geen beslissingen worden genomen, zal dat vooral op de aandelen- en obligatiemarkten te zien zijn. De koersen van aandelen zullen omlaag gaan en de rentes die landen als Italië en Frankrijk moeten betalen om geld te lenen zullen omhoog schieten. Daarmee komen die landen nog dieper in de financiële problemen. Maar het einde van de euro komt pas in zicht als een aantal landen besluit uit de Europese muntunie te stappen.

Bron: Telegraaf.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten