maandag 24 oktober 2011

Mogelijke redding euro met Chinees geld

Foto Thinkstock

Mogelijk wordt de eurocrisis opgelost met Chinees geld. De leiders van de Europese Unie bereiden plannen voor om de vuurkracht van het noodfonds verder te vergroten.

Daarbij wordt een variant besproken waarbij geld van andere niet-Europese landen uitkomst zou kunnen bieden.

Bij deze variant stallen landen die in de slappe was zitten, zoals China en Brazilië, in een apart potje bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geld. Dit geld kan dan worden gebruikt om eurolanden die in de problemen zitten uit de brand te helpen. Bij het Europees noodfonds (EFSF) is het IMF betrokken.

Een andere variant die wordt besproken is dat het EFSF garanties gaat geven aan private investeerders op een deel van hun staatspapier in zwakke eurolanden. EU-president Herman Van Rompuy zei dat een combinatie van varianten ook mogelijk is.

Het voorstel van Frankrijk waarbij het fonds een beroep kan doen op de onbeperkte middelen van de Europese Centrale Bank is nog niet definitief van tafel, aldus Van Rompuy. Maar het lijkt er sterk op dat Frankrijk bakzeil heeft moeten halen. Met name Duitsland is fel tegenstander van deze optie. (ANP)

Bron: AD.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten