woensdag 12 oktober 2011

Myanmar laat '100' politieke gevangenen vrij

Acteur Zarganar is een bekende vrijgelaten gevangene. © afp
 
De regering van Myanmar heeft vandaag meer dan 100 politieke gevangenen vrijgelaten. Dat zegt de pro-democratische leider van de oppositie, Aung San Suu Kyi. Onder de bevrijde gevangenen zijn bekende dissidenten als de acteur Zarganar en de boeddhistische monnik Shin Gambira.
 
De regering van het Aziatische land had eerder op de dag de vrijlating aangekondigd van tientallen leden van de Nationale Liga voor Democratie van oppositieleidster Aung San Suu Kyi.

De vrijlating van niet gevaarlijke gedetineerden was eerder deze week aanbevolen door een commissie. Onduidelijk was of ook politieke gevangenen daarvan profiteren. In totaal moeten 6359 gevangenen vrijkomen.

Zarganar zat sinds juni 2008 vast. Hij had de regerende militaire junta bekritiseerd om haar niet adequate optreden tijdens de ramp met cycloon Nargis, die aan meer dan 140.000 Myanmarezen het leven kostte. Hij zat een celstraf uit van 59 jaar.

Shin Gambira was een leider van de Pan-Birmese Monnikenalliantie die in 2007 een belangrijke rol speelde bij de organisatie van protestmarsen. Hij werd in 2007 tot 68 jaar cel veroordeeld. De monnik was toen 27 jaar oud.

2000


Het Westen eist al lang de vrijlating van de zeker 2000 politieke gevangenen in Myanmar als voorwaarde voor de verbetering van de betrekkingen.

De militairen die Myanmar bijna een halve eeuw regeerden, hebben de macht in maart officieel overgedragen aan een burgerregering. Volgens kritische waarnemers is er slechts sprake van een democratische façade om achter de schermen aan de macht te kunnen blijven. De eerste burgerpresident sinds de militaire staatsgreep van 1962, Thein Sein, is een gepensioneerde generaal.

Toch lijkt er sprake van enige dooi in Myanmar. Zo legde de regering onlangs de bouw van een omstreden waterkrachtcentrale stil. Dat gebeurde na protesten vanuit de bevolking. In het verleden trok het bewind in de hoofdstad Naypidaw zich vrijwel nooit iets aan van wat burgers wilden. (ANP/ Redactie)

Bron: AD.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten