maandag 27 februari 2012

Oorzaak werkloosheid is verloren race tegen de machine

Op dit moment zijn we een wedloop tegen machines aan het houden en erger: zijn die wedloop aan het verliezen. Machines kunnen steeds meer werk verrichten dat ooit exclusief door mensen werd gedaan. Geen wonder dat er steeds meer mensen aan de kant komen te staan. Dit probleem is structureel, volgens de Amerikanen Erik Brynjolfsson en Andrew McAfee in hun boek Race Against The Machine: How the Digital Revolution is Accelerating Innovation, Driving Productivity, and Irreversibly Transforming Employment and the Economy. Zelfs lage-lonenlanden als China gaan nu massaal over op robots. Zijn  we in de toekomst veroordeeld tot massawerkloosheid, of is er toch nog hoop?

Lees verder op: Visionair.nl

2 opmerkingen:

  1. Nou en. Als een machine werk overneemt kunnen mensen die dat werk deden toch gaan chillen, of iets anders leuks doen en wordt er nog steeds evenveel (of dus juist meer) geproduceerd?

    Dat dit gebeurt is niet erg. Het probleem is hoe je hier als maatschappij mee om gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt, de extra omzet gaat dan naar het bedrijf, en de mensen aan de top. Terwijl de werknemers werkloos worden.

    Ik zou zelf ook liever een maatschappij zien waarbij we voor elkaar werken omdat we het leuk vinden. Waar de macht veel meer verdeeld is, en de politiek daadwerkelijk voor de bevolking werkt. Waar altruisme het van egoisme wint. Waar we begrijpen dat samenwerken veel makkelijker en efficienter is, dan vechten om aan de top te komen. Maar daar zijn we nog niet. Al denk ik wel dat we daar ooit zullen komen ;) Misschien zelfs vroeger dan later.

    BeantwoordenVerwijderen