dinsdag 21 februari 2012

Duurzame revolutie verspreid zich over Europa

Nieuwe initiatieven en sociale innovatie inspireren een verschuiving naar duurzame, hoogwaardige leefstijlen in Europa in 2050   Een recent verschenen rapport laat zien dat steeds meer mensen in Europa hun leefstijl en bijbehorende consumptiegedrag zo veranderen dat ze een minder grote impact op het milieu hebben, kosten besparen en dit alles zonder in te leveren op kwaliteit van leven.

Volgens het rapport Sustainable Lifestyles: Today’s Facts & Tomorrow’s Trends  is er het afgelopen decennium van alles gebeurd op het gebied van sociale innovatie, maatschappelijk ondernemen, duurzaam beleid en ondernemerschap.  Om een paar voorbeelden te noemen: decentrale energie-opwekking, initiatieven voor het delen van auto’s en fietsen in de EU, het opzetten van lokale voedselketens, stedelijke landbouw, ecobuurten en reisbureaus die thuisvakanties aanbieden. Slimme meters maken het niet alleen gemakkelijker om energie te besparen, maar ook om zelf thuis energie te produceren. Een toenemend aantal mensen woont energieneutraal en de nieuwste trend is die van dynamische gebouwen die reageren op veranderingen in weersomstandigheden en in het binnenklimaat.  Duurzame wijken komen op, en steden ontwikkelen beleid om de behoefte aan auto’s en vervoer te verminderen. Daarnaast wordt de opkomst van de ‘ervaringseconomie’ zichtbaar door een groeiende interesse in cadeaus zoals een massagebehandeling in plaats van goederen. Consumptie lijkt zich meer te richten op duurzame producten van goede kwaliteit die goed onderhouden worden in plaats van weggegooid.

Toegegeven, deze voorbeelden zijn eerder uitzondering dan regel. Onze huidige leefstijlen zijn over het algemeen nog weinig duurzaam en gebaseerd op overproductie en -consumptie. We eten meer vlees en zuivelproducten, wonen in grotere huizen met minder mensen, reizen meer en steeds meer mensen hebben last van zwaarlijvigheid en daarbij horende ziekteverschijnselen.  

Lees verder op: ECN.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten