zaterdag 18 februari 2012

Japan laat Sea Shepherd activist Erwin Vermeulen vrij



De Nederlandse Sea Shepherd activist Erwin Vermeulen is weer op vrije voeten. Vermeulen kwam vandaag vrij nadat hij twee maanden vast heeft gezeten omdat hij een Japanse dolfijnenjager zou hebben geduwd toen hij foto’s wilde maken van een dolfijnentransport.

Een Japanse rechter heeft bepaald dat Vermeulen de uitspraak, die op 22 februari wordt verwacht, in vrijheid af mag wachten. De rechter kwam tot die conclusie nadat donderdag bleek dat het openbaar ministerie geen celstraf eiste voor de ‘mishandeling‘, maar slechts een lage boete. Aanvankelijk werd nog gevreesd dat de aanklager een hoge boete of tot twee jaar cel zou eisen.

Volgens Sea Shepherd directeur Geert Vons betekent de vrijheid voor Vermeulen gezichtsverlies voor Japan. Vons zegt dat het duidelijk om een ‘politieke zaak’ gaat en dat Japan getergd is omdat het de Nederlandse overheid niet zover krijgt dat het iets tegen dierenactivisten doet, een wens die Japan de afgelopen jaren meerdere keren bij Den Haag heeft ingediend. “Anders houd je iemand niet zo lang vast, volgen er geen vijf zittingen met uiteindelijk alleen een geëiste boete van nog geen duizend euro”, aldus Vons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten