maandag 20 februari 2012

Spanjaarden protesteren tegen hervorming banenmarkt

MADRID – (Remco Stoffer) Tienduizenden Spanjaarden zijn zondag de straat opgegaan in Madrid en 57 andere steden om te protesteren tegen de recente hervormingen van de arbeidsmarkt die moeten helpen de hoge werkloosheid in Spanje tegen te gaan.

De demonstratie werd georganiseerd door de twee grote vakbonden CCOO en UGT. De bonden organiseerden acties in totaal 57 Spaanse steden, waaronder Barcelona en Sevilla. Ook deden studenten aan de protesten mee. Zij demonstreerden tegen de bezuinigingen op het onderwijs.

Nutteloos en onrechtvaardig

Zoals inmiddels wel bekend heeft de nieuwe regering vorige week hervormingen bekend gemaakt die plaats zullen vinden op de arbeidsmarkt in Spanje. Zo wil men de ontslagvergoeding verlagen en ontslagen vergemakkelijken voor werkgevers. Deze maatregelen moeten helpen de hoge werkloosheid in Spanje tegen te gaan maar daar denken de vakbonden en vele Spanjaarden anders over en zien de maatregelen dan ook als “onrechtvaardig, niet efficiënt en nutteloos”. Volgens hen zullen deze hervormingen juist tegenovergesteld gaan werken en zullen er nog meer Spanjaarden werkeloos gaan worden.

Duizenden

Volgens de Spaanse media zijn er duizenden mensen de straten in 57 steden opgegaan. Er wordt gesproken over 500.000 deelnemers in Madrid (volgens de politie 50.000), 400.000 in Barcelona (volgens de politie 30.000), Valencia 300.000 (volgens de politie 30.000), Alicante 40.000, Murcia 25.000 en in diverse steden in Andalusië tenminste 50.000 mensen.

Op hetzelfde moment dat er in Sevilla het 17e partijcongres van de PP plaatsvond werd er voor de deur door enkele honderden protestanten gemanifesteerd, gelukkig zonder incidenten.

Algemene staking

Volgens de vakbonden is er nog niets bekend over een algemene staking in het hele land maar sluiten de twee woordvoerders niets uit. Wel stellen zij dat de arbeiders bepalen wanneer en of er gestaakt gaat worden en niet de regering.

De werkeloosheid in Spanje is de grootste van de hele Europese Unie en bedraagt inmiddels  22,8 procent met ruim 5 miljoen mensen zonder werk. Onder jongeren ligt de werkloosheid zelfs op bijna 50 procent.

Door:

Bron: Spanjevandaag.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten