dinsdag 14 februari 2012

Aardbevingen treffen Japan, Californië en Griekenland

De Japanse stad Okuma, dicht bij Fukushima, ligt er verlaten bij. © reuters

Een aardbeving met magnitude 6,2 heeft het noordoosten van Japan dooreengeschud, zo heeft het Meteorologisch Agentschap meegedeeld. Er zijn nog niet meteen berichten over slachtoffers of schade. Ook in Californië en Griekenland ging de aarde aan het beven.

De aarde beefde om 7.22 uur Belgische tijd, met een epicentrum op 165 km ten oostnoordoost van Tokio, aldus het Amerikaanse Geofysisch Instituut USGS dat van een magnitude 6,0 gewaagt. Het epicentrum bevond zich op 10 km diepte. Er is geen nieuwe schade of abnormaals gemeld aan het reeds zwaar gehavende kernpark Fukushima.

Op 11 maart was het noordoosten van Japan zwaar getroffen door een aardbeving met magnitude 9,0 en een tsunami. Er kwamen meer dan 15.800 mensen om en bijna 3.300 worden vermist. Bij drie van de zes reactoren van Fukushima trad een meltdown op, terwijl er radioactief materiaal ontsnapte.

Weitchpec

Ook in het noorden van Californië ging de aarde aan het beven. Om 22u Belgische tijd is daar een beving met magnitude van 5,6 opgemeten, zo heeft het Amerikaanse Geofysisch Instituut USGS gemeld. Het epicentrum bevond zich op 10 km van het stadje Weitchpec, in een regio waar aardbevingen niet ongewoon zijn, en op een diepte van 33 km. Volgens een officier op het kantoor van de sheriff van de county Humboldt lijken er noch slachtoffers te zijn gevallen, noch schade te zijn ontstaan.

Thessaloniki

Ten slotte heeft een aardbeving ook het noordoosten van Griekenland getroffen. Er zijn niet meteen berichten over slachtoffers of schade, aldus functionarissen. De beving deed zich voor om 2.34 uur Belgische tijd. Volgens het Griekse instituut bedroeg de magnitude 5,1, volgens het Amerikaanse 5,3. Het epicentrum bevond zich volgens het Griekse instituut 24 km onder de zeebodem, 110 km ten zuidoosten van Thessaloniki, de twedee grootste stad van Griekenland. Het Amerikaanse USGS gewaagde van 16,7 km diepte. Er waren nog meerdere kleinere naschokken. (belga/odbs)

Bron: HLN.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten