maandag 27 februari 2012

Wikileaks lekt e-mails inlichtingenbedrijf

WikiLeaks is maandag begonnen met de publicatie van 5 miljoen e-mails van het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor. Volgens de klokkenluiderssite zou uit de e-mails blijken dat Stratfor dubieuze methoden gebruikt en vertrouwelijke informatie doorspeelt aan grote bedrijven zoals Dow Chemical Co. en Lockheed Martin.

Ook over de pogingen van de Verenigde Staten om Julian Assange achter de tralies te krijgen zou in
Ook over de pogingen van de Verenigde Staten om Julian Assange achter de tralies te krijgen zou in de e-mails meer duidelijk worden.
Ook over de pogingen van de Verenigde Staten om Julian Assange achter de tralies te krijgen zou in de e-mails meer duidelijk worden.

Stratfor is een Amerikaans bedrijf dat informatie over geopolitieke ontwikkelingen verzamelt, analyseert en verkoopt. De e-mails zijn tussen juli 2004 en december 2011 verzonden. Ze onthullen het gebruik van 'een netwerk van informanten, structuren voor het betalen van steekpenningen, witwastechnieken en (het gebruik van) psychologische methodes', zegt Wikileaks. 'De documenten tonen aan hoe een private inlichtingenbedrijf werkt en hoe het zich richt op individuen voor zijn privaat en overheidscliënteel', voegt de klokkenluiderssite eraan toe.

Wikileaks wil bewijzen dat Stratfor dubieuze praktijken hanteert en niet onafhankelijk is. Wikileaks zegt bewijzen te hebben van vertrouwelijke banden tussen Stratfor in Texas en bedrijven zoals Dow Chemical in het Indiase Bhopal en de Amerikaanse luchtvaart-, ruimtevaart- en defensiegroep Lockheed Martin, alsmede met regeringsinstellingen zoals het State Department, het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid, het Marinierskorps en de militaire inlichtingendienst.   

In een van de e-mails adviseert topman George Friedman een analiste die bij een Israëlische informant informatie moet inwinnen over de gezondheidstoestand van Hugo Chavez, de president van Venezuela. 'Je moet de controle over hem krijgen. Controle betekent financiële, seksuele of psychologische controle.'

 

Uitlevering


Ook over de pogingen van de Verenigde Staten om Julian Assange, oprichter van WikiLeaks, achter de tralies te krijgen zou in de e-mails meer duidelijk worden. Assange is aangehouden in Groot-Brittannië en vecht zijn uitlevering naar Zweden aan. Daar wordt hij verdacht van verkrachting en aanranding. Assange vreest dat Zweden hem vervolgens zal uitleveren aan de Verenigde Staten, die hem beschuldigen van het openbaar maken van honderdduizenden vertrouwelijke diplomatieke documenten.

Bron: Tijd.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten