donderdag 16 februari 2012

Wat gebeurd er als onze magnetische polen flippen?








De magnetische noordpool is in beweging. Een aantal jaren geleden lag het ergens in de buurt van Canada en nu beweegt het zich richting Siberie. Het magnetisch veld rondom de aarde neemt ook af en enkele vliegvelden hebben zelfs de magnetische richting van hun landingsbanen moeten aanpassen.

Daarnaast leven we natuurlijk in het magische jaar 2012, dus alle reden voor een hoop mensen om aan te nemen dat aan het eind van dit jaar de magnetische polen zullen flippen en dit dan gepaard zal gaan met catastrofale rampen. Het internet staat bol met dit soort verhalen en de eindtijd profeten beleven gouden tijden.

Maar wat is nu de werkelijke situatie betreffende het aard magnetisch veld en de polen?

Uit geologisch bewijsmateriaal kunnen we contstateren dat de polen in het lange historie van de aarde honderden keren zijn omgedraaid. De laatste poolomkering vond plaats 780.000 jaar geleden in het Stenen Tijdperk. En er zijn nu inderdaad aanwijzingen dat een volgende pool omkering in aantocht is. Maar, als dit zo is, hoe gaat dat dan en moeten wij ons zorgen maken?

Volgens wetenschappers is een omkering van de polen niet iets wat op een bepaalde datum gebeurt, maar een langzaam proces dat ergens tussen de 1.000 en 10.000 jaar duurt. Op het moment dat zoiets dan werkelijk gebeurt hebben we daar nauwelijks last van. We hebben er meer last van in de aanloop periode zoals waar we nu in zitten.

Als er al een gevaar is, dan is dat bij een zwak magnetisch veld we meer risico lopen bij grote zonne uitbarstingen. Het aard magnetisch veld werkt als een beschermlaag tegen de deeltjes die door de zonne uitbarstingen richting aarde worden gestuurd.

Maar, met kerstmis 2012 kun je rustig onder je boom blijven zitten. Je zult niet worden verrast door plotseling omdraaiende polen en andere nare bijverschijnselen.

Auteur: Jelle

Bron: EarthWatcher.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten