vrijdag 21 oktober 2011

ETA zegt geweld nu echt af te zweren


Een (oude) ETA-video. © ap

Ruim een halve eeuw na de oprichting heeft de Baskische terreurbeweging ETA aangekondigd definitief een punt achter de gewapende strijd te zetten. De ETA maakte het besluit donderdag bekend met een verklaring in de interneteditie van de Baskische krant Gara. De verklaring is ook naar de BBC gestuurd.


De aankondiging op de website van de krant Gara.
De aankondiging op de website van de krant Gara. © reuters


© afp


De ETA riep de regeringen van Spanje en Frankrijk op te reageren met 'een proces van een directe dialoog'. De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero noemde de verklaring van de ETA over het beëindigen van de gewapende strijd 'een overwinning voor de democratie, de wet en de rede'. Een duidelijk geëmotioneerde Zapatero stelde dat door het ETA-besluit het vertrouwen van de Spanjaarden in de democratie en de vrijheid opnieuw is bevestigd.

'We hebben te lang geleden en te lang de terreur moeten bestrijden', zei Zapatero. Hij voegde eraan toe dat de 829 doden die door toedoen van de ETA zijn gevallen, nooit zullen worden vergeten.

Conferentie

Een internationale conferentie had de ETA eerder deze week opgeroepen om het geweld af te zweren. De conferentie werd bijgewoond door de mensen die het vredesakkoord met de IRA in Noord-Ierland tot stand hebben gebracht. Onder hen waren oud-topman Kofi Annan van de Verenigde Naties, Sinn Fein-leider Gerry Adams en de Ierse oud-premier Bertie Ahern.

De ETA streed tientallen jaren voor een onafhankelijk Baskenland in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk. De organisatie staat op de terreurlijst van de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Vleugellam

Spaanse veiligheidsbronnen stelden eerder dit jaar dat de ETA een vleugellamme organisatie met nog maar tientallen actieve leden was geworden. Vooral door de verbeterde samenwerking met de Franse collega's heeft de Spaanse politie in de afgelopen jaren tal van kopstukken van de terreurbeweging kunnen oppakken.

Bovendien had de ETA nauwelijks nog inkomsten, sinds de groepering eerder dit jaar stopte met het afpersen van ondernemers in Baskenland en Navarra. Ze hadden het ook op ondernemers in het Noord-Spaanse Navarra gemunt, omdat dat gebied in de ogen van radicale Baskische nationalisten ook tot Baskenland behoort. Zelf noemden de ETA-leden het geld dat ze ondernemers afhandig maakten, een 'revolutionaire belasting'.

Bron: Volkskrant.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten