woensdag 19 september 2012

EU wil 10.000 vrijwilligers voor rampgebieden

BRUSSEL - De Europese Commissie zoekt 10.000 vrijwilligers om humanitaire hulp te verlenen in rampgebieden. Ze moeten tussen 2014 en 2020 op pad, aldus EU-commissaris Kristalina Georgieva (Humanitaire Hulp) woensdag.

Brussel merkt dat er de afgelopen jaren steeds meer rampen zijn. Dat aantal zal nog toenemen, aldus Georgieva. De hulporganisaties moeten daarom hulp krijgen van vele vrijwilligers die speciale training krijgen.

De vrijwilligers mogen als 'EU Aid Volunteers' schouder aan schouder meehelpen bij aardbevingen, overstromingen en andere rampen. Commissaris Georgieva wil 239 miljoen euro uittrekken voor de training.

Proeven

Voor het project zijn in 2011 al proeven gedaan met EU-vrijwilligers bij rampen. Bij twee projecten zijn totaal 200 mensen ingezet. De lessen daarvan worden gebruikt voor het 'Europese Vrijwilligerskorps' dat in januari 2014 van start moet gaan.

Het korps is een van de nieuwigheden in het EU-verdrag dat in 2009 in werking trad. Volgens een enquête van de Europese Commissie steunt 88 procent van de ondervraagden het initiatief.

Bron: DeStentor.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten