donderdag 27 september 2012

'Generaal pardon voor schulden'

Om te voorkomen dat het westen nog verder in een economische en sociale depressie wegzakt dan nu al het geval is moet er op korte termijn een wereldschuldenconferentie komen die onder leiding van het viermanschap Amerika, Japan, China en Europa concrete plannen gaat opstellen en uitwerken voor het grootschalig kwijtschelden van de schuldenlast van landen, banken, bedrijven en burgers. Er moet een generaal schuldenpardon komen. Ik pleit hier al jaren voor.

Technisch kan het

Over de techniek van het kwijtschelden van schulden is tot op heden weinig te doen geweest. Daarvoor wordt deze mogelijkheid door politici en beleidsmakers te weinig (tot niet) serieus genomen. In Griekenland heeft het ook niet gewerkt. Dat komt omdat slechts één groep van beleggers getroffen werd. Momenteel hebben de Grieken behoefte aan een nieuwe ronde van kwijtschelding. Maar ook die gaat niet werken. Want kwijtschelding werkt pas als die én grootschalig is én betrekking heeft op alle betrokkenen. Er zal pijn moeten worden geleden. Maar die moet wel uitgesmeerd worden over alle boterhammen om draaglijk te kunnen zijn.

Wegstrepen van lucht

Kwijtschelden wordt over het algemeen voor onmogelijk gehouden omdat het afboeken van schulden altijd gepaard moet gaan met het afboeken van bezit en partijen dus hoe dan ook armer in plaats van rijker worden. Dit argument is wel relevant maar toch niet helemaal waar. Boekhoudkundig zijn er vele mogelijkheden –eerlijke mogelijkheden- om schulden harder weg te strepen dan bezit. Dat heeft met de hefboomwerking van krediet te maken. Ik ga zelfs zo ver dat ik durf te stellen dat het boekhoudkundig kwijtschelden van 10% van alle schulden geen noemenswaardig effect heeft op het bezit van partijen. Deze schuld kan gewoon in rook opgaan daar andere maatstaven voor de afwaardering ervan te hanteren.

Lees verder op: RTL.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten