maandag 10 september 2012

'Opkomst anti-Europees populisme gevaarlijk'

CERNOBBIO - De Italiaanse premier Mario Monti wil een Europese top houden in Rome over de opkomst van anti-Europees populisme, waarin volgens hem grote gevaren schuilen. 

''Er zijn veel manifestaties van populisme die verdeeldheid zaaien in bijna alle EU-lidstaten'', aldus de Italiaanse premier.

Hij signaleerde dat ''oude stereotypen en oude spanningen'' weer de kop opsteken, vooral in de relaties tussen Noord- en Zuid-Europa, onder druk van de bezuinigingen die landen moeten doorvoeren.

Monti kreeg bijval van EU-president Herman van Rompuy, met wie hij een gezamenlijke persconferentie gaf na afloop van een economisch congres in Noord-Italië.

Van Rompuy gaat bekijken of een voor eind 2014 geplande bijeenkomst naar voren kan worden gehaald.

Protest

In de Griekse stad Thessaloniki gingen zaterdag meer dan 12.000 mensen de straat op om te protesteren tegen de nieuwe bezuinigingsplannen van de regering van 11,5 miljard euro.

Griekenland moet drastisch bezuinigingen om in aanmerking te komen voor nieuwe steun van zijn internationale kredietverschaffers.

Nieuwe leningen

Premier Antonis Samaras zei bij de opening van een beurs in Thessaloniki dat het zijn prioriteit is om de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank te overtuigen een nieuw pakket leningen van 31,5 miljard euro voor Griekenland vrij te maken.

Samaras zei dat zijn regering ondanks de protesten vastbesloten op de ingeslagen weg door zal gaan.

Bron: ANP via NU.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten