zondag 30 september 2012

Niet-eurolanden Zwitserland en Zweden presteren veel beter dan de EU


In Den Haag en Brussel wil men het niet graag weten, maar de feiten liegen er niet om: één van de belangrijkste redenen waarom Zwitserland en Zweden het veel beter doen dan de EU is omdat ze NIET de euro hebben ingevoerd.

Te midden van de financiële crisis in de eurozone maken politici in Den Haag en Brussel ons regelmatig bang met beweringen dat alleen de euro en een politiek verenigde Europese Unie onze welvaart kan garanderen. Dat dit pure drogredenen -om niet te zeggen regelrechte leugens- zijn waarmee het overdragen van steeds meer macht en geld aan Brussel wordt goedgepraat bewijzen Zwitserland en Zweden. Deze landen weigerden de euro in te voeren en doen het voor een belangrijk deel juist omdat ze hun eigen munten hebben behouden- veel beter dan de in een steeds diepere afgrond zinkende eurozone.

Zwitsers beste leerlingen van de klas 

Zwitserland doet het met afstand het allerbeste in Europa. Het land, dat ondanks het feit dat het geen enkele natuurlijke hulpbronnen heeft volgens het World Economic Forum de meest concurrerende economie ter wereld heeft, kent op een bevolking van 8 miljoen slechts 2,7% werkloosheid. Ter vergelijk: in de EU is dit (als de officiële cijfers tenminste kloppen) gemiddeld 11%, met Spanje en Griekenland (beiden 25%) als trieste dieptepunten.

Terwijl de meeste EU economieën krimpen of zelfs compleet instorten groeit de Zwitserse economie al voor het 12de achtereenvolgende kwartaal. De economie van de EU zal daarentegen dit jaar met 0,3% krimpen. Ondanks de enorme afhankelijkheid van de Zwitsers van de buitenlandse handel en export doet de economie van hun land het nog steeds prima, waardoor een recessie naar alle waarschijnlijkheid zal worden vermeden.

Vrije markteconomie sleutel voor Zwitserse rijkdom

 Bovendien lijkt het de Zwitserse regering te lukken om dit jaar met een begrotingsoverschot af te sluiten. Ondanks het feit dat er niet, zoals in bijna de hele EU gebeurt, veel meer geld wordt uitgegeven dan er binnenkomt, is het BNP per hoofd van de bevolking ongeveer twee keer zo hoog (!) als het gemiddelde in de EU en hebben werknemers in de stad Zürich een hogere koopkracht dan waar dan ook ter wereld.

Diverse experts en instanties schrijven het succes van Zwitserland toe aan de hoge mate van economische vrijheid in het land, de lage staatsschuld, een kleine en gedecentraliseerde overheid, zeer lage belastingen -en mede daardoor een uitmuntend bedrijfsklimaat-, een uitstekende arbeidsethiek en het feit dat het net als Zweden niet de euro heeft ingevoerd. Zwitserland heeft de meest vrije economie van Europa en staat wereldwijd op de 5e plaats, ver boven de VS (10), Nederland (15) en Europees economisch kampioen Duitsland (26).

Welvaart Zweden door breuk met grote overheid

Zweden doet het weliswaar een stuk minder goed dan Zwitserland, maar staat er nog altijd beter voor dan de EU. Sterker nog, één van de redenen dat Zweden minder goed presteert is juist omdat ze in tegenstelling tot de Zwitsers wél lid van de EU zijn geworden, waarmee ze een enorme hoeveelheid beknellende en belastinggeld verslindende regels hebben binnengehaald. Daarnaast hebben de Zweden een veel grotere overheid en drukt hun socialistische systeem zwaar op de prestaties van het land.

Niettemin hebben ook de Zweden hun eigen munt behouden. Na een korte recessie eind 2008 is de Zweedse economie blijven groeien. Het land, dat op de 4e plaats staat van meest concurrerende economieën ter wereld, kent een overheidsschuld van slechts 35% van het BNP, véél lager dan de landen van de EU. De Zweedse kroon wordt door internationale analisten dan ook als een veilige haven beschouwd.

Zweden staat in Europa op de 10e plaats van landen met de meeste economische vrijheid en op de 21e plaats van de wereldlijst. Het land dankt deze veel lagere positie dan Zwitserland aan een veel grotere overheid en hogere belastingen. Nadat Zweden in de jaren '90 dankzij een krachtige socialistische koers in een ernstige economisch crisis terecht kwam, werden de torenhoge uitgaven en belastingen stap voor stap verlaagd, werden er staatsbedrijven geprivatiseerd en werd het land een stuk vriendelijker gemaakt voor bedrijven en de vrije markteconomie.

Zwitsers en Zweeds succes door aan EU tegengesteld beleid

Het gerenommeerde Londense Institute of Economic Affairs maakte in het rapport 'De verrassende bestanddelen van het Zweedse succes' een einde aan de mythes die in Brussel en Den Haag de ronde doen over het bereiken en handhaven van een sterke economie en een stabiele sociale samenleving. Deze ingrediënten zijn een vrije markteconomie met lage belastingen en een kleine overheid, krachtige sociale normen en waarden en het behoud van de eigen cultuur (wat integratie juist bevorderd) - precies het tegendeel van waar de Europese Unie voor staat.

In schril contrast staan EU landen zoals Griekenland, dat wat economische vrijheid betreft op de 39e plaats staat van de 43 landen in Europa en slechts 119e op de wereldranglijst, nog onder Afrikaanse armoedestaatjes zoals Benin, Mali, Malawi en Swaziland. Ook Portugal (68), Spanje (36) en Italië (92) doen het vele malen slechter dan Zwitserland en Zweden.

Volgens professor economie David Howden (Universiteit van St.Louis) is de lage positie van de EU landen te wijten aan een te grote overheid, de kwaliteit van deze overheid (o.a. corruptie), de last van talloze regeltjes en een gecompliceerde bureaucratie. Zelfs Spanje is in dat opzicht een nachtmerrie voor bedrijven. Hoe groter de rol van de overheid in de economie, des te minder flexibeler is deze, waardoor de prestaties steeds verder achteruit hollen.

Invoering euro was cruciale fout

Howden acht het een cruciale fout dat de Europese Unie één munt heeft ingevoerd voor 17 veelal totaal verschillende economieën en culturen. Eén van de zaken die traditioneel ver uit elkaar liggen is de arbeidsethiek. Terwijl in Noord Europa, Zwitserland en Zweden hard werken een deugd is, hebben de Grieken, Spanjaarden, Italianen en Portugezen die houding in veel mindere mate. Bovendien konden deze landen door de invoering van de euro massale schulden maken, 'leuke dingen' doen voor de mensen (lage pensioenleeftijd, hoge uitkeringen etc.) en 'van het goede leven' genieten.

Nu de schuldenlast te hoog is opgelopen weigeren ze zich echter aan de realiteit aan te passen en eisen ze via Brussel en het ESM het geld van de Duitsers, Nederlanders en Finnen op. Tegelijkertijd worden hun failliete banken met enorm kostbare bailouts overeind gehouden. Dit maakt belastingverhogingen noodzakelijk, wat het herstel van de toch al in zwaar weer verkerende eurozone economieën nog moeilijker maakt.

EU moet weer enkel een handelsblok worden

Het is niet alles goud wat er blinkt in Zweden in Zwitserland. Zo kampen de Zweden met een huizenmarktzeepbel en staat de voor de Zwitsers zo belangrijke bankensector internationaal onder grote druk. Niettemin zijn de vooruitzichten voor beide landen veel beter dan voor de lidstaten van de eurozone en de EU. Professor Howden ziet dan ook maar één oplossing: de EU moet weer enkel een handelsblok worden.

'Ik snap niet waarom de EU zo'n enorm systeem moest krijgen dat alles probeert te regelen en al deze landen gelijk probeert te maken,' vervolgde hij. 'Iedereen erkent dat dit een inefficiënte bureaucratie creëert en daarnaast wrevel tussen de verschillende landen veroorzaakt.'

De volgende keer als u politieke prominenten in Den Haag en Brussel weer eens valselijk hoort pleiten voor verdere Europese integratie en het overdragen van nóg meer macht en geld naar Brussel, bedenk dan wat de lessen van Zwitserland en Zweden zijn: er moeten niet meer, maar minder regels komen, de overheid moet niet meer, maar minder gecentraliseerd worden en de rol van deze overheid moet niet groter maar juist veel kleiner worden. (1)

Euro en Brussel scheuren Europa uit elkaar

De conclusie is dat de euro een buitengewoon slecht project is gebleken dat behalve enorme staatsschulden, torenhoge bankenbailouts en een steeds slechter functionerende economie ook de stabiliteit van de samenleving als geheel in groot gevaar heeft gebracht. De huidige, steeds sneller verlopende vorming van een op de voormalige Sovjet Unie lijkende fascistisch-socialistische Europese superstaat dreigt ons continent dan ook volledig uit elkaar te scheuren, met alle dramatische gevolgen -zoals mogelijk opnieuw massaal bloedvergieten- van dien.

Xander

(1) World Net Daily

Bron: Xandernieuws.punt.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten