woensdag 19 september 2012

Tunnelvisie: plannen voor ondergronds park in New York

New York heeft al de High Line, een park in Manhattan dat het traject beslaat van een ongebruikte, verhoogde spoorweglijn.

Een groep ontwerpers en bouwkundigen heeft het tegenovergestelde bedacht: vorm een verlaten metrodepot om tot park.

Deze maand kunnen New Yorkers in een verlaten pakhuis een glimp opvangen van dit zogeheten Low Line park. Met behulp van een bepaalde technologie is er onder de grond voldoende zonlicht voor de planten.

Glasvezel

Een zonnecollector die gedurende de hele dag de zon volgt, vangt zonlicht op en een glasvezelkabel stuurt de opgevangen zonnestraling naar het park. Een aantal koepels met lenzen en reflectoren verspreiden het licht vervolgens gelijkmatig over de Low Line.

Het project past binnen de inspanningen die inwoners van de stad doen om verlaten ruimtes opnieuw te gebruiken en hun leefomgeving te verbeteren door parken en tuinen aan te leggen.

Ecosysteem

De organisatoren willen met name vegetatie gaan gebruiken die het goed doet in een omgeving met weinig zonlicht. Ze denken aan mos, de herfstvaren, niervaren, gewone oesterzwam en Japanse esdoorn.

Daarnaast willen ze een nieuw ecosysteem creëren in het park. Er moeten onder meer duizendpoten en miljoenpoten uitgezet gaan worden. Oprichters van Low Line James Ramsey en Daniel Barasch hebben nog wel toestemming nodig van de stad en de eigenaar van het metrodepot om het park aan te kunnen leggen, een proces dat vijf tot acht jaar in beslag kan nemen.



Bron: Scientificamerican.com via Niburu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten