woensdag 19 september 2012

Onderzoekers denken dat warp drive mogelijk is

NASA-onderzoekers zijn van mening dat een zogeheten warp drive, waarmee een ruimtevaartuig sneller dan het licht kan worden aangedreven, mogelijk is zonder dat daarvoor een energiebron met de massa van een kleine ster nodig is.

De warp drive, zoals die bekend is uit diverse sciencefictionverhalen, waaronder Star Trek, is volgens sommige onderzoekers mogelijk. In 1994 rekende de Mexicaanse natuurkundige Miguel Alcubierre een dergelijke warp drive door, maar de conclusie luidde dat de energiemassa van een kleine ster nodig zou zijn om zo'n drive te laten werken. Volgens nieuwe theoretische modellen kan een warp drive echter met aanzienlijk minder energie worden aangedreven en zou het zelfs haalbaar zijn een dergelijk aandrijfmechanisme te bouwen.

Een zogeheten Alcubierre warp drive zou ruimtevaartuigen sneller dan het licht kunnen laten reizen, een voorwaarde om binnen afzienbare tijd andere sterrenstelsels te bezoeken. Hoewel een warp drive een zogenoemde ftl-aandrijving is, zou deze het natuurkundige uitgangspunt dat niets sneller kan reizen dan het licht, geen geweld aandoen. De Alcubierre-drive zou namelijk de ruimtetijd voor en achter een ruimtevaartuig vervormen met behulp van een ring, waardoor grote afstanden in korte tijd afgelegd kunnen worden, zonder dat het ruimteschip in zijn 'cocon' van reguliere ruimtetijd sneller dan het licht reist.

De drive rekt de ruimtetijd achter het ruimteschip uit en perst deze voor het voertuig juist samen. De normale ruimtetijd waarin het ruimteschip zich bevindt, zou dan sneller dan het licht door de ruimte bewegen. Om ruimtetijd te vervormen zou echter exorbitant veel energie nodig te zijn, maar NASA-wetenschapper Harold White denkt nu dat de benodigde energie tot honderden kilo's kan worden gereduceerd. Dat kan volgens hem met een donutachtig gevormde ring die de ruimtetijdvervorming oplevert, in plaats van een platte ring. Door het warp-veld te laten oscilleren zou de warp drive nog zuiniger kunnen worden.

Volgens White, die bij NASA's Johnson Space Center werkt, kan een warp drive daarmee op termijn wellicht realiteit worden. White en zijn onderzoeksteam willen experimenteren met zeer kleine vervormingen van de ruimtetijd om te onderzoeken of dergelijke vervormingen haalbaar zijn. Hun zogeheten White-Juday Warp Field Interferometer moet ruimtetijd-vervormingen van een tienmiljoenste deel kunnen waarnemen.

Principe Alcubierre warp drive
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten