donderdag 27 september 2012

Einde van het rijbewijs in 2040



Wie moeite heeft om zijn rijbewijs te halen, moet nog even geduld oefenen. Volgens het Amerikaanse IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) wordt dat papiertje in 2040 namelijk overbodig omdat zelfrijdende wagens tegen dan onze huidige auto’s met bestuurders zullen hebben vervangen.

De komende jaren mogen we ons al aan gedeeltelijk autonome wagens verwachten. Zo denkt GM in 2015 een eerste grotendeels zelfrijdende wagen in de markt te zetten. Ook Audi, BMW en Google zijn reeds ver gevorderd in de ontwikkeling van een zelfrijdend model. Een Toyota Prius van Google heeft in de Amerikaanse staat Nevada liefst 300.000 kilometer afgelegd zonder één incident. Japan denkt al in 2020 zelfrijdende wagens klaar te hebben.

De voornaamste belemmering voor deze wagens ligt ‘m in de wetgeving die zelfrijdende wagens verbiedt. Naaste Nevada, zou ook Californië plannen hebben om autonome auto’s op zijn grondgebied toe te laten, terwijl Google in Washington lobbyt voor een uitbreiding van de toelating op het ganse Amerikaanse grondgebied.

Het IEEE denkt dat in 2040 drie op vier wagens zonder chauffeur zullen rijden en dat voertuigen voortdurend met elkaar in verbinding zullen staan om ongelukken te vermijden. Ook het rijbewijs zal dan geen nut meer hebben.

Bron: Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten