maandag 17 september 2012

Leger China dreigt Japan met oorlog over Senkaku eilanden



In zo'n 50 steden protesteren duizenden Chinezen tegen wat de Japanse annexatie van de Diaoyu(tai) eilanden -Japans: Senkaku- wordt genoemd. De eilanden in de Oost Chinese Zee werden aan het einde van de eerste Sino-Japanse oorlog tussen 1894 en 1895 door Japan veroverd en zijn sindsdien betwist gebied. De ruzie tussen beide landen is ontstaan omdat de Japanse overheid de eilanden recent heeft genationaliseerd. Het officiële orgaan van het Chinese leger dreigt dat Japan de oorlog kan worden verklaard als het land niet snel op zijn schreden terugkeert (1).

Om Japan duidelijk te maken dat de annexatie van de eilandengroep niet wordt geaccepteerd stuurde China begin vorige week China twee patrouilleschepen naar de wateren rondom de eilanden, die voor $ 26 miljoen door de regering in Tokyo van een Japanse familie werden gekocht (3). Afgelopen vrijdag kwamen daar nog eens vier marineschepen bij. Het staatspersbureau Xinhua berichtte dat de schepen de Chinese soevereiniteit over de eilanden veilig moeten stellen.

'We hebben Japan altijd gehaat'

Sindsdien groeien de anti-Japanse protesten in China met de dag. Gisteren werd de Japanse ambassade in Beijing belaagd door duizenden demonstranten, die het gebouw met stenen, eieren en flessen bekogelden. Her en der werd er zelfs opgeroepen om een oorlog te beginnen. 'We haten Japan. We hebben Japan altijd gehaat. Japan is China binnengevallen en heeft veel Chinezen vermoord. Dat zullen we nooit vergeten,' aldus Liu Gang, een arbeidsmigrant uit de zuidelijke regio Guangxi. (4) Inmiddels zou zo'n 20% tot 30% van de Chinese toeristen uit protest hun reis naar Japan hebben gecanceld.

Japan komt niet terug van 'rand van afgrond'

Ook het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken sprak dreigende taal en verklaarde dat de Japanse aankoop 'het feit niet kan veranderen dat de Japanners de eilanden van China hebben gestolen. Als Japan hierbij blijft dan zal het alle ernstige gevolgen moeten dragen.' Japan werd vervolgens dringend opgeroepen terug te keren van de 'rand van de afgrond', maar de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Koichiro Gemba verwierp de Chinese eisen en zei dat zijn land er niet aan denkt om op het besluit terug te komen. (2)

Leger dreigt met oorlog

Het Volksbevrijdingsleger van China onderstreepte dat China ten aanzien van de eilanden 'geen enkele concessie' zal doen. 'De illegale handel met heilige Chinese grond is een gevaarlijke stap voor de Japanse regering die de Chinees-Japanse betrekkingen ernstig belast. De verdedigingsmogelijkheden van China's nationale veiligheid bevinden zich op een hoog ontwikkeld niveau, en een aanzet tot oorlog kan Japan in een noodsituatie doen belanden.'

China voert druk op buurlanden op

De laatste jaren voert China de politieke en militaire druk op zijn buurlanden steeds verder op. Het land beschouwt de complete Zuid- en Oost Chinese Zee als zijn territoriale wateren en eist naast de Senkaku eilanden ook heel Taiwan op, dat nog altijd als een afvallige 'provincie' wordt beschouwd. In 2010 verklaarde de VS dat de Senkaku eilanden behoren tot het Japanse grondgebied, wat nog meer olie op het vuur gooide.

De Amerikaanse alliantie met Japan, Zuid Korea, Taiwan en de Filippijnen -waar China eveneens regelmatig ruzie mee heeft- is de regering in Beijing al jaren een doorn in het oog, vooral omdat de VS regelmatig marine eskaders in de Zuid- en Oost Chinese Zee laat patrouilleren.

Xander

(1) Stimme Ruslands
(2) China Daily
(3) Zero Hedge
(4) Zero Hedge

Bron: Xandernieuws.punt.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten