zondag 8 juli 2012

Zorgen over de late moesson



De regentijd in Kerala is eindelijk doorgebroken. Liters en liters water hebben de wereld omgetoverd in een honderdvoudig, oogverblindend groen. De rode aarde zuigt al het water gulzig op en voedt de dorstige bomen en planten. Af en toe breekt de zon door de grijze nevel heen en kleurt het bladerdak glinsterend goud. Overal zijn kleurige bloemen verschenen en hangen talloze enorme, overrijpejackfruits aan de bomen. De regentijd brengt vruchtbaarheid en leven, en naar zijn komst wordt ieder jaar weer uitgekeken.

Maar er zijn zorgen, want de moesson kwam laat dit jaar. De afgelopen weken had iedereen het erover en keek men fronsend naar de lucht in de hoop naderende regen te zien. De regentijd zou elk jaar zo rond 1 juni moeten beginnen, maar de eerste weken van juni is er veel te weinig regen gevallen. Vorig jaar brak de regentijd ook weken later pas door, met alle gevolgen van dien. Akkers konden pas veel later worden ingezaaid en daardoor brachten oogsten minder op. Climate change is de boosdoener, weet men hier zeker. Maar, zegt men gelaten, daar is eenvoudigweg niets aan te doen.

Of toch? Op televisie, internet en in de kranten buitelen experts over elkaar heen om de late komst van de moesson te verklaren en de effecten van de mindere regenval te voorspellen. Het is misschien koffiedik kijken, maar wel een kwestie van landsbelang. De oogst op meer dan de helft van het agrarische land in India is namelijk volledig afhankelijk van de jaarlijkse regenval tijdens het regenseizoen. Als de zuidwestelijke moesson Kerala eenmaal heeft bereikt, trekt hij verder noordwaarts over India en moet hij in enkele maanden grote delen van het land voorzien van het broodnodige water.

Tot nu toe is er in het hele land gemiddeld zo’n 30% minder regen gevallen dan normaal. Volgens verschillende studies zal deze drastische vermindering in regenval de komende decennia doorzetten. Dat is dan ook reden voor grote zorgen. En die zorgen zijn er niet alleen in India. In heel Zuid-Azië zijn de gevolgen te merken. Met name de rijst-, katoen-, soja- en maisoogst is sterk afhankelijk van de moesson en heeft zwaar te lijden onder een mindere regenval.

Hoewel er over de oorzaak geen consensus is, zijn de experts het wel met elkaar eens dat de klimaatverandering het gevoelige moessonsysteem sterk kan beïnvloeden. Er is dan ook een grote noodzaak te begrijpen wat er nu eigenlijk precies aan de hand is. In april dit jaar heeft de Indiase regering daarom deNational Monsoon Mission gelanceerd. Met een budget van bijna 60 miljoen euro de komende vijf jaar, moet het Indiaas meteorologisch instituut in de toekomst met behulp van een geavanceerd model de komst van de moesson betrouwbaar kunnen voorspellen.

Met die informatie kunnen boeren dan weer op tijd worden gewaarschuwd, zodat ze maatregelen kunnen nemen die de kans op een mislukte oogst verkleinen. Maar zoals men in India over regeringsbeloftes heeft geleerd: het is eerst zien, en dan geloven. Voorlopig kijkt men daarom nog gewoon fronsend naar de lucht.

Door Ed Caffin

Bron: Aziatischetijger.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten