maandag 23 juli 2012

Sociaal besmettingsgevaar Griekse exit groot

Onderschat wordt dat de chaos die in Griekenland ontstaat vrij gemakkelijk zal overslaan naar Spanje en Italië. Waar het om gaat is het sociale besmettingsgevaar. Dat is groot.
Op het scherpst van de snede

Er wordt momenteel hoog spel met Griekenland gespeeld en de kans is groot dat het oordeel van de geschiedenis slecht voor Europa zal uitpakken, zo slecht zelfs dat er van hoogverraad sprake zal zijn richting het Griekse volk dat feitelijk met de rug tegen de muur wordt gezet.

Zoek het maar uit

Als Duitsland, het IMF en ECB in de komende weken daadwerkelijk hun financiële steun aan Griekenland onthouden, zal dat voor chaos en paniek zorgen. Griekenland kan dan niet anders dan zichzelf failliet verklaren. De middelvinger zal door het land naar geldschieters worden uitgestoken.

Hoera, we hebben verloren

Schuldovereenkomsten zullen nietig worden verklaard. Financiële partijen die dachten aan de Griekse schuld nog een centje te kunnen verdienen, zoals Nederland, hebben het nakijken. De Griekse regering zal de onafhankelijkheid als een succes presenteren, alvorens de eigen politieke dood tegemoet te zien.

Straatgevechten in Athene?

De nieuwe Drachme zal worden geïntroduceerd en hyperinflatie zal het land vrijwel direct verwoesten. In één keer wordt de bevolking op de knieën gedwongen en in shock raken. Dan pas zullen de Grieken zich bewust worden dat ook hun politieke systeem kapot is en er niets en niemand meer is die het zaakje nog bij elkaar kan houden. Ik sluit straatgevechten in Athene niet uit, maar verbaas mij dat ik dit inderdaad als een reële mogelijkheid zie.

Oorlog?

Het beleid van de internationale elite (onder aanvoering van Duitsland) richting Griekenland stuurt momenteel op oorlog aan. Niets meer, niets minder. Toen het nog kon hadden Europa en het IMF Griekenland failliet moeten laten gaan, namelijk als een vriendendienst. Dan had men de Grieken een eenmalige zak met geld mee kunnen geven om het daarna zelf maar uit te zoeken. Ik schreef hier vele columns over, echter is het nu te laat voor de optie van faillissement.

Terugslaan

Het is nog geen drie jaar gelden dat Griekenland met opgeheven hoofd de Eurozone (tijdelijk) had kunnen verlaten om orde op zaken in eigen huis te stellen. Nu komt het faillissement achteraf en zijn de Grieken de gebeten hond, niet in de laatste plaats in eigen land. Wat doet een volk dat geknecht wordt? Dat komt in opstand tegen de overheersers. Men zal heus niet met het leger optrekken richting het noorden. Maar dat Europa door Griekenland op alle mogelijke manieren gedwarsboomd zal gaan worden staat voor mij vast.

De massa wordt rijp gemaakt

Terwijl het momenteel volop vakantietijd is wordt het publicitaire offensief met betrekking tot een ‘veilige’ exit van Griekenland volop als wapen in de strijd om het behoud van de Eurozone ingezet. Vooral in Duitsland roepen zogenaamde experts om het hardst dat niemand er last van zal hebben als Griekenland eruit stapt, al dan niet daartoe gedwongen. Partijen, zo wordt gezegd, hebben hun belangen allang veilig gesteld.

Wat een flauwekul.

Sociale besmetting

Onderschat wordt dat de chaos die in Griekenland ontstaat vrij gemakkelijk zal overslaan naar Spanje en Italië. Waar het om gaat is het sociale besmettingsgevaar. Dat is groot. Nu al is de situatie in Spanje en Italië explosief. Hoe zal een gewone Spanjaard of Italiaan reageren als hij of zij aan Griekenland ziet wat hem of haar te wachten staat, zelfs op korte termijn? Hoezo heeft een Grieks faillissement geen gevolgen?

Misschien toch een spelletje?


Er is altijd de mogelijkheid dat de EU, de ECB en het IMF blufpoker spelen om Griekenland te dwingen alsnog in de pas van Duitsland te lopen. Keer op keer hebben de Grieken laten blijken zich niet aan de bezuinigingsafspraken te houden. Zogezegd omdat ze dat niet wilden. Ik zeg omdat ze dat niet konden. Mag je van een bevolking vragen om zichzelf aan touw op te hangen, ongeachte de lengte van het touw? Het politieke leven werkt misschien zo. Maar het echte leven werkt anders.

Door: René Tissen

Business Universiteit Nyenrode

Bron: RTL.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten