maandag 23 juli 2012

Eerste complete computermodel van levend organisme ontwikkeld

Voor het eerst is het wetenschappers gelukt alle levensprocessen van een compleet levend organisme in een computersimulatie na te bootsen.
Een complete cel van de minibacterie Mycoplasma genitalium zit nu in de computer. Hierma kan voor het eerst een levend organisme doorgerekend worden. Bron: Stanford.edu
Eenvoudigste bacterie bekend

Voor het eerst bestaat er nu een organisme zonder een black box.Mycoplasma genitalium, een parasitaire bacterie die in de geslachtsorganen van onder meer de mens leeft, heeft het kleinst bekende genoom van alle bekende bacteriën: slechts 525 genen (waarvan 482 voor eiwitten coderen), die samen 580.070 baseparen (de ‘letters’ van DNA) in beslag nemen. Dit is extreem weinig. De beruchte E. coli-bacterie, bijvoorbeeld, heeft acht maal zoveel genen, de mens zelfs rond de 20 000. M. genitalium kan zich dit veroorloven vanwege de oparasitaire levenswijze: veel essentiële eiwitten en andere moleculen worden van de gastheercel geroofd. Het probleem tot nu toe was, dat celbiologen wel wisten welke eiwitten ruwweg welke functie hadden, maar het zicht op het grote geheel ontbrak. Nu is daar voor het eerst wel sprake van.

Lees verder op: Visionair.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten