woensdag 14 november 2012

Griekenland: Risico op een burgeroorlog

Ondanks dat de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, donderdag 8 november liet weten dat het nog niet zeker is of de Grieken het volgende deel van de bailout zullen ontvangen, gaat er waarschijnlijk gewoon volgende week €31,5 milard(!) richting Griekenland. Eens aan het infuus, altijd aan het infuus, dit kat en muis spel kennen we nu inmiddels wel. Al twee jaar lang is het elke keer weer een week voor de verstrijkingsdatum 'maar de vraag' of het allemaal wel door zal gaan.

Griekenland gaat €13,5 miljard bezuinigen

Het parlement in Griekenland ging deze week akkoord met een bezuinigingspakket ter waarde van €13,5 miljard. De pensioenen en de lonen gaan omlaag en de belastingen gaan omhoog. De Grieken moeten wel doen wat hen wordt opgedragen, anders kunnen ze fluiten naar hun centen, waar wij onder andere aan meebetalen. Voor 16 november moeten de gelden binnen zijn, anders gaat Griekenland failliet.

Jeugdwerkloosheid Griekenland stijgt naar 58%

Op 7 november waren er maar liefst 100.000 Grieken op de been om te protesteren, wat natuurlijk weer uitliep op rellen. Dat er zoveel mensen de straat op gaan heeft ook te maken met het feit dat ze daar de tijd voor hebben, aangezien inmiddels officieel meer dan een kwart van de Griekse bevolking geen baan meer heeft. Het werkloosheidspercentage steeg naar 25.4%. Er zijn nu 1,27 miljoen Grieken die geen baan hebben. De jeugdwerkloosheid is toegenomen naar een nieuw record. 58% van de Griekse jongeren is werkloos.

Gevaar voor een burgeroorlog

Hieronder een video van RT over de de situatie in Griekenland. Volgens journalist Charlie McGrath, zou Griekenland het voorbeeld van IJsland zo snel mogelijk moeten volgen en de Griekse banken failliet laten gaan. Hij zegt: 'The financial health is not going to change in the country until they realize that they are in default – that they are bankrupt – and tell the banks that are holding their debt, and the European Union and the ECB, that they’re going to default.' Indien er geen significante veranderingen worden doorgevoerd kan de situatie in Griekenland volgens McGrath nog wel eens uitlopen op een burgeroorlog.Bron: Biflatie.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten