woensdag 14 november 2012

“Crisis is op de eerste plaats veroorzaakt door de schulden bij huisgezinnen”



Paul Krugman, een gerenommeerd professor aan Princeton University en tevens New York Times columnist, heeft een nieuw boek geschreven. In ‘End This Depression Now’ breekt hij een lans over de aanpak van de huidige economische crisis, crisis die volgens hem volledig fout wordt aangepakt.

Op een meeting voor het Economic Policy Institute herhaalde hij nogmaals dat de huidige crisis het gevolg is van een gebrek aan vraag. Dat betekent dat de overheid de oorzaak van de crisis volledig fout heeft ingeschat, waardoor er meteen ook naar foute oplossingen werd gezocht.

Volgens Krugman hebben we ons veel te veel gefocust op de problemen in de financiële sector. Die problemen zijn, alleszins wat de Verenigde Staten betreft, inmiddels opgelost en toch valt van een blijvend herstel niet veel te merken. De crisis moet dus anders worden aangepakt.

1 miljoen jobs zijn verloren gegaan

Krugman is van mening dat de Verenigde Staten te zuinig zijn geweest door op de begroting te gaan besparen. Daardoor zijn er meer dan 1 miljoen banen in de overheidssector verloren gegaan. Bovendien werd er ook nog eens gesnoeid in infrastructuurwerken, waardoor nog eens massa’s jobs verloren gingen. Hierdoor wegen de schulden bij de huisgezinnen op het budget.

Wanneer de buikriem niet zou zijn aangesnoerd, had de werkloosheidsgraad eerder 7% bedragen dan meer dan 8% nu. Krugman steekt vooral een beschuldigende vinger uit naar de republikeinen, die in het House of Representatives maar blijven aandringen op verdere besparingen.

Bron: Slimbeleggen.net

Geen opmerkingen:

Een reactie posten