woensdag 14 november 2012

Grote stakingen tegen bezuinigingen EU

Demonstrators march during a protest on a day of mobilisation against austerity measures by workers in southern Europe on November 14, 2012 in Rome. (AFP Photo / Filippo Monteforte)

In een aantal Europese landen wordt vandaag gedemonstreerd tegen de bezuinigingen om uit de schuldencrisis te komen. Er zijn stakingen in onder meer België, Spanje, Portugal, Griekenland en Italië.

De staking in Spanje is onrustig begonnen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er op verschillende plaatsen 82 mensen gearresteerd bij onlusten. Ook zouden vijftien mensen lichtgewond zijn geraakt. Tienduizenden mensen hebben geprotesteerd.

In Spanje wordt onder meer gestaakt in autofabrieken, het openbaar vervoer en op luchthavens. Er zijn honderden vluchten geannuleerd. Ook rijden er minder treinen, bussen en metro's.

Niet alleen in Spanje was het zo onrustig, ook in Rome zijn 50 mensen opgepakt.

Spoorwegstaking

In België hebben medewerkers van de spoorwegen het werk gisteravond om 22.00 uur neergelegd. De staking duurt 24 uur en treft vooral Wallonië. Door de spoorwegstaking strandde een volle Thalys uit Amsterdam op station Brussel-Noord.

Ook in Portugal wordt het openbaar vervoer getroffen. Door acties bij het spoor zijn veel treinen uitgevallen en in Lissabon rijdt de metro niet. Ook heeft de Portugese luchtvaartmaatschappij TAP veel vluchten geschrapt.

Er worden kortere stakingen verwacht in Griekenland en Italië. Volgens de vakbonden duren de werkonderbrekingen daar enkele uren.

Wil je nog live-updates volgen over de stakingen tegen de EU vandaag, volg deze dan op RT (Engels).

Bron: NOS.nl & RT.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten