zondag 18 november 2012

Gaza operatie kan leiden tot oorlog met Iran



Vanochtend vroeg door Israël gebombardeerd hoofdkwartier van Hamas in Gaza. Hamasleider. Ismael Haniyeh was op dat moment echter niet aanwezig (2).

Zoals we eerder berichtten sloot de Palestijnse terreurbeweging Hamas ongeveer 3 maanden geleden een militair pact met Iran en Hezbollah. Dat pact, waardoor Hamas zijn aanvallen op Israël fors opvoerde, lijkt nu door zowel Israël als de VS te worden aangegrepen om Iran te dwingen tot concessies. Premier Netanyahu hoopt zelfs dat de antiterreuroperatie tegen Hamas zal leiden tot een Amerikaanse aanval op Iran voordat dit land een eigen kernbom heeft gebouwd.

 Van de moeizame relatie tussen Obama en Netanyahu lijkt sinds de herverkiezing van de Amerikaanse president geen spoor meer te bekennen. Washington stelt zich tot nu toe onomwonden op achter Israëls recht zich te verdedigen tegen de Palestijnse terreuraanvallen.

Kissinger: Iraanse kernbom strategische ramp

Henry Kissinger, achter de schermen nog altijd één van de machtigste Amerikanen met grote invloed op het buitenlandse beleid van een hele serie presidenten, schreef gisteren in de Washington Post over Obama's dilemma:

'De meest urgente beslissing die de president moet maken is hoe Irans militaire nucleaire programma te stoppen. Naarmate Irans uraniumverrijking toeneemt en een militaire nucleaire capaciteit nabij is, slinkt de tijd voor een diplomatieke oplossing. We kunnen ons niet nog een strategische ramp veroorzaken.'

Die laatste opmerking over Obama's beleid tijdens zijn eerste termijn was veelzeggend. Kissinger waarschuwde de president dat hij niet mag toestaan dat Iran een kernwapenmacht wordt. Nu de islamitische republiek sinds oktober de verplaatsing van verrijkingscentrifuges naar de ondergrondse installatie in Fordo heeft afgerond komt dit moment echter snel dichterbij.

Bevestiging IAEA

Ook het Internationale Atoom Energie Agentschap bevestigde gisteren dat het 'niet in staat was... te concluderen dat al het nucleaire materiaal in Iran voor vreedzame doeleinden wordt gebruikt.' Het land heeft inmiddels de technologische infrastructuur om in slechts 3 weken voldoende 90% uranium te produceren om een kernbom te kunnen bouwen.

Obama gebruikt offensief Israël als drukmiddel

Kissingers implicatie dat een preventieve militaire aanval op Iran feitelijk onvermijdelijk is geworden is de belangrijkste reden voor Obama's steun voor Israëls offensief tegen Hamas. Nu opperleider ayatollah Khamenei zich ondanks zijn toezeggingen heeft teruggetrokken uit de maandenlange geheime onderhandelingen met Amerika, hoopt Obama dat hij met zijn steun voor Israël Iran zover krijgt alsnog te gaan onderhandelen over het nucleaire programma.

Hamas trad toe tot alliantie Iran-Syrië-Hezbollah

Obama moet in feite wel, want ondanks de steun van het Westen voor de Syrische rebellen zit president Bashar Assad nog altijd in het zadel en lijkt zijn alliantie met Iran en Hezbollah onaangetast. Drie maanden geleden zetten ook Hamasleiders Mahmoud A-Zahar en Marwan Issa in Teheran en Beirut hun handtekening onder dit pact, vooral omdat Assad niet meer in staat leek om Hamas te blijven ondersteunen.

Khamenei beschouwde de toetreding van Hamas als een slag voor Israël en Amerika. Onder leiding van Ahmed Jabari, commandant van de militaire tak van Hamas, voerden de Palestijnse terroristen hun raketaanvallen en aanslagen op Israëlische doelen vervolgens fors op. Met het elimineren van Jabari afgelopen week startte Israël een tegenoffensief dat vooraf het groene licht kreeg van het Witte Huis.

75.000 reservisten voor grondoperatie

Na drie dagen met honderden luchtaanvallen en 39 Palestijnse doden worden er nog steeds raketten op Israël afgevuurd, in totaal inmiddels meer dan 660. Voor het eerst bereikten enkele raketten zelfs de omgeving van Tel Aviv en Jeruzalem. Dat was voor Israël het signaal om het aantal opgeroepen reservisten te verhogen naar 75.000.

Of er daadwerkelijk een grondoperatie tegen Hamas en andere Palestijnse terreurbewegingen volgt hangt niet alleen af van de regering Netanyahu, maar ook van Obama. De Amerikaanse president gebruikt Israëls antiterreuroffensief als drukmiddel om Khamenei weer naar de onderhandelingstafel te dwingen.

Netanyahu hoopt op aanval VS op Iran

Ondertussen gebruikt Netanyahu deze mogelijkheid om te proberen Hamas een dodelijke klap toe te dienen. Tevens hoopt de Israëlische premier dat dit uiteindelijk tot een Amerikaanse militaire aanval op Iran zal leiden.

Zowel Israël als Amerika hebben dus belang bij het offensief tegen Hamas. Desondanks kunnen de gebeurtenissen op ieder moment een andere wending nemen, waardoor het onmogelijk is te voorspellen of en hoelang de onverwachte eensgezindheid tussen Obama en Netanyahu in stand blijft.

Xander

(1) DEBKA
(2) Jerusalem Post

Bron: Xandernieuws.punt.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten