zondag 18 november 2012

Brits bedrijf produceert vloeibare brandstof uit water en lucht



Het Britse bedrijf Air Fuel Synthesis (AFS) is erin geslaagd om brandstof te maken uit water en koolstofdioxide (CO2) uit de lucht. The Independent meldde dat het bedrijf sinds augustus vijf liter brandstof heeft geproduceerd door middel van een kleine raffinaderij die werkt als demonstratie centrale.

Hoewel dat een klein volume is om mee te beginnen, heeft AFS plannen voor grotere demonstraties en productie op commercieel niveau. In feite zal het proces duurzame energie omzetten in bruikbare brandstof in een duurzaam, koolstofneutraal proces.



Tim Fox, hoofd van energie en milieu voor het Institution of Mechanical Engineers (IMechE) in Londen, sprak met The Independent: “Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is echt zo. Ze presteren het echt en ik heb het met eigen ogen gezien. Het is een kleine proefcentrale die lucht opvangt en CO2 uitscheidt op basis van de alom bekende principes. Het maakt gebruik van bekende en gerenommeerde componenten, maar het mooie is dat ze het tot een geheel hebben samengebracht en dat ze laten zien dat het kan werken.”

AFS geeft toe dat “Voor sommige mensen, bij het lezen van de sensationele rapporten, het proces te mooi klinkt om waar te zijn.” Het bedrijf benadrukt echter dat “we serieuze wetenschappers, ingenieurs en mensen uit het bedrijfsleven zijn” met een proces dat echt werkt en dat kan worden opgeschaald naar commerciële productieniveaus.

Onafhankelijke technische analyse heeft bevestigd dat “een productie centrale van 1-ton per dag die koolstof uit een puntbron haalt, zoals een brouwerij, stokerij of aerobe vergisting (die binnen 18-24 maanden met financiering gebouwd kan worden), kan concurreren met gelijkwaardige gespecialiseerde fossiele brandstoffen en commercieel haalbaar is.” Niet alleen dat, zegt het bedrijf, “een AFS centrale zal niet vervuilend zijn en zal een veilige levering van brandstof garanderen uit een container unit, die over geplaatst kan worden waar dat nodig is.”

AFS zegt dat haar proces “koolstofdioxide en water uit de lucht haalt, het water elektrolyseert om waterstof te maken, en de koolstofdioxide en waterstof met elkaar laat reageren om koolwaterstof brandstoffen te vormen.” Alle onderdelen van het systeem zijn nu beschikbaar op de markt of in demonstraties.



Bron: Happynews.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten