dinsdag 27 november 2012

Catalaans dorp betaalt belastingen niet langer aan MadridDe inwoners van Gallifa, een dorpje in de bergen van Catalonië, weigeren nog langer belastingen af te dragen aan de Spaanse staat.

In plaats daarvan wordt rechtstreeks gestort naar de Catalaanse overheid. Ze vinden dat meer dan terecht, omdat te veel van hun eigen middelen worden verdeeld over de rest van Spanje.

Het dorp met 200 inwoners heeft zichzelf ‘fiscaal soeverein’ verklaard. Ook andere dorpen in het gebied hebben vlak voor de Catalaanse verkiezingen hun soevereiniteit opgeëist.

Vrij en soeverein gebied

Het gaat om een symbolisch gebaar. “We betalen nog steeds onze belastingen,” legde burgemeester van Gallifa Jordi Fornes uit. “Het enige verschil is dat we ze niet langer aan de Spaanse autoriteiten afdragen, maar naar de Catalaanse schatkist sturen.

“We hebben onszelf afgelopen september uitgeroepen tot vrij en soeverein gebied,” voegde hij toe. De regionale president Artur Mas heeft een referendum beloofd als hij aanstaande zondag wint. Gallifa en meer dan 100 andere dorpen hebben al aangegeven soeverein te willen worden.

Meegetrokken

De burgemeester klaagt dat veel belastinggeld verdwijnt richting de staat, maar dat ze er weinig tot niets voor terugkrijgen. De centrale overheid noemt het streven naar onafhankelijkheid een bedreiging voor de solidariteit in een moeilijke tijd voor Spanje en sommige tegenstanders zeggen dat het in strijd is met de wet.

Fornes is het daar niet mee eens: “Als er een politieke meerderheid voor is zou niets de onafhankelijkheid moeten kunnen tegenhouden. We zijn een democratie in een democratisch Europa.”

De burgemeester is van mening dat Catalonië door Madrid is meegetrokken in de crisis en door onafhankelijk te worden hopen de Catalanen ook de crisis achter zich te laten.

Video: Catalan village stops sending taxes to Madrid

Bron: AFP via Niburu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten