zaterdag 19 mei 2012

China, Zuid-Korea en Japan starten onderhandelingen vrijhandelszone



Deze week zijn de onderhandelingen gestart over een vrijhandelszone tussen China, Zuid-Korea en Japan. Dat zei de Chinese premier Wen Jiabao zondag op een bijeenkomst in Peking. Een sterke Aziatische vrijhandelszone zou kunnen concurreren met de Europese Unie en de Noord-Amerikaanse vrijhandelszone (bestaande uit Canada, Amerika en Mexico).

Impuls voor de economie

“Een vrijhandelszone zal een economisch stabiele regio creëren en de landelijke economieën stimuleren”, aldus de Chinese premier zondag jl. In 2011 bedroeg de handel tussen de drie landen 690 miljard dollar. Als de partijen tot een akkoord komen vervallen de handelsbarrières die nu nog van kracht zijn. Hierdoor kan er makkelijker en vooral goedkoper handel worden gedreven tussen de landen. Vooral Japan ziet veel voordelen bij het verdrag. “China is gewoon een hele grote markt”, aldus de Japanse premier Yoshihiko Noda.

Zorgen

Er zijn ook zorgen over de impact die het handelsverdrag kan hebben op de lokale economie. De Zuid-Koreaanse ambassadeur Yu Woo-ik zei tegenover de Chinese Daily dat het verdrag sceptisch wordt bekeken door de boeren- en visserijgemeenschap in het land. De angst heerst dat ze worden weggeconcurreerd door de Chinese, die producten goedkoper kunnen aanbieden dan zijzelf.
De eerste stap naar een uiteindelijk pact is gezet. Wanneer de onderhandelingen verder gaan is echter nog onduidelijk. Chinese autoriteiten verwachten dat de officiële onderhandelingen nog dit jaar beginnen. Zuid-Korea zei echter dat er nog geen officieel tijdspad is en dat het over de verdere voortgang nog niets kan zeggen. De Zuid-Koreaanse gedelegeerde Kim Jin-wook zei hierover: “We weten niet hoe lang de onderhandelingen gaan duren en waar ze toe leiden”.

Door Conan Zijm

Bron: Aziatischetijger.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten