woensdag 16 mei 2012

Nieuwe gevangenis voor gepakte IJslandse bankiers

In IJsland gaan stemmen op om een fonkelnieuwe gevangenis neer te zetten voor gearresteerde bankiers.

De bestaande gevangenissen in IJsland zijn vol. Toch worden nu bankiers gearresteerd en aangeklaagd voor de schade die zij de IJslandse samenleving berokkend hebben.

De veroordelingen zullen uitmonden in hoge boetes van miljoenen euro's. De veroordeelde bankiers kunnen die niet betalen, en dus zullen de boetes naar verwachting worden omgezet in gevangenisstraffen.

Volgens de IJslandse versie van de Rekenkamer mag het niet zo zijn dat bankiers een softe straf krijgen, in de vorm van bijvoorbeeld gedwongen dienstverlening zoals een paar maandjes plantsoenendienst en dan een gereduceerde geldstraf.

Daarom pleit de Rekenkamer voor de bouw van een nieuwe gevangenis om de witteboordcriminelen in op te sluiten.

Fraude

Inmiddels zitten enkele voormalige topbestuurders van (omgevallen) banken in voorarrest. Daaronder zijn bazen van Kaupthing, maar meer arrestaties worden verwacht.

De ex-topmannen van Kaupthing worden ervan verdacht valse transacties op touw te hebben gezet en de balans van Kaupthing op te blazen met hete lucht en rommelkredieten. Ook zouden ze, toen ze door kregen dat het spel uit was, nog snel geprobeerd hebben geld over te maken naar rekeningen in Luxemburg, waar de IJslandse autoriteiten niet bij zouden kunnen.

Volgens de openbaar aanklager zouden de topmannen bijna 800 miljoen dollar hebben overgemaakt naar een schimmige Luxemburgse dochtermaatschappij van Kaupthing, genaamd 'Black Sunshine'.

Naar dit dochterbedrijf wordt nu ook onderzoek gedaan.

Directeuren van IJslands drie grote banken waren enkele jaren ware helden voor de IJslandse bevolking, omdat zij bijdroegen aan de sterke economische groei van het vulkanische eiland.

Uiteindelijk bleken de banken drie keer meer geld uit te hebben staan in het buitenland - zoals leningen en uitstaande kredieten met veel te hoge, achteraf onbetaalbare rentepercentages - dan het hele bruto nationaal product van IJsland.

Door: Kaj Leers

Bron: Z24.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten