maandag 26 december 2011

China: Invloed kredietbeoordelaars te groot

Grote financiële instellingen moeten veel minder vertrouwen op kredietbeoordelaars en hun eigen kunde gebruiken om financiële producten te beoordelen. Dat zei de president van de Chinese centrale bank, Zhou Xiaochuan, vandaag.

'Kredietbeoordelaars zijn niet per se wijzer dan investeerders', zei Zhou op een financieel forum in Peking. 'Daarom zouden vooral grote financiële instanties in de toekomst vaker beslissingen moeten nemen gebaseerd op hun eigen beoordelingssysteem.'

Volgens de bankpresident hebben de belangrijke kredietbeoordelaars de financiële crises van de afgelopen jaren niet kunnen voorspellen. Zij hebben de problemen vaak juist verergerd door de turbulentie op de markten te versterken, vindt Zhou.

China heeft in het verleden al geregeld kritiek gehad op de grote kredietbeoordelaars, Standard & Poor's, Moody's en Fitch. Volgens Peking hebben zij de kredietcrisis van 2008/2009 medeveroorzaakt door de gunstige waardering van riskante kredietproducten. China heeft zelf een zeer beperkt aantal 'eigen' kredietbeoordelaars, die onlangs veel kritiek hebben gehad, onder meer omdat zij een goede beoordeling hebben gegeven aan producten die gelieerd zijn aan lokale overheden met hoge schulden.

Volgens Zhou zou het beter zijn als niet de uitgevers van kredieten, maar investeerders betalen voor het opstellen van een beoordeling van een product dat zij willen kopen. Er bestaat al een instantie, gekoppeld aan de Chinese centrale bank, dat op beperkte schaal aan investeerders kredietbeoordelingen van kredietproducten verschaft.

Bron: Volkskrant.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten