maandag 26 december 2011

Politie zet traangas in bij opstand in Zuid-Chinese stad



In de Zuid-Chinese havenstad Haiman heeft de politie vrijdag traangas ingezet om honderden demonstranten uit elkaar te drijven. In Haiman protesteren de stedelingen al sinds dinsdag tegen de bouw van een kolencentrale.

De inwoners van Haiman zijn kwaad op de autoriteiten omdat die een tweede kolencentrale bij hun stad willen bouwen. De reeds bestaande kolencentrale heeft volgens hen veel mensen ziek gemaakt. De vissers van de havenstad vrezen dat de kolencentrale de vissen ziek zal maken en ten koste zal gaan van hun broodwinning.

Vrijdag hadden zich naar verluidt tweeduizend mensen verzameld om voor de vierde dag op rij te demonstreren. Ze blokkeerden een snelweg en stuitten op een grote politiemacht. Net als een dag eerder, zette de politie traangas in om de demonstranten te verwijderen. Volgens de autoriteiten gooiden de demonstranten met stenen en zijn er vijf mensen gearresteerd.

De rust keerde terug in Haiman nadat de autoriteiten ermee hadden ingestemd een dialoog met de demonstranten te voeren. Naar verluidt heeft de overheid inmiddels toegezegd dat de bouw van de tweede kolencentrale wordt uitgesteld. De woedende inwoners van Haiman zijn van plan zaterdag opnieuw te protesteren, dan om de vrijlating van de gearresteerde demonstranten te eisen.

De onrust in Haiman volgt op een langdurige en grote demonstratie in Wukan, eveneens in Zuid-China. Daar kregen de inwoners het deze week voor elkaar dat de provinciale overheid toezei illegale landonteigeningen te onderzoeken. De overheid liet daarnaast drie gearresteerde demonstranten vrij en stemde in met het afgeven van de stoffelijke resten van Xue Jinbo, een activist die onder geheimzinnige toestanden in de gevangenis overleed.

Bron: Aziatische-tijger.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten