woensdag 21 december 2011

Premier Japan: ‘Kerncentrale Fukushima is stabiel’

Zoals al werd verwacht, heeft de Japanse premier Yoshihiko Noda vandaag de kerncentrale in Fukushima veilig verklaard. Ruim negen maanden na het begin van de nucleaire crisis, is de status van ‘cold shutdown’ afgekondigd.

Volgens premier Noda komt er nauwelijks nog nucleaire straling vrij en kunnen er geen nucleaire reacties meer plaatsvinden. Het behalen van deze status was één van de belangrijkste doelstellingen van beheerder Tepco en de Japanse regering. Het volgende doel is de kerncentrale te ontmantelen, maar dat gaat nog vele jaren duren.

Nu de ‘cold shutdown’ is bereikt, gaat de Japanse regering ook de evacuatiezone opnieuw bekijken. Tot nu toe gold er een verplichte evacuatie voor iedereen die binnen een straal van 20 kilometer van de kerncentrale woonde. Tienduizenden mensen hebben daardoor hun huizen moeten verlaten en zitten al maanden te wachten op het bericht dat ze terug naar huis kunnen.

Of zij echter spoedig huiswaarts kunnen keren is nog maar zeer de vraag.
De nucleaire crisis in Fukushima begon op 11 maart na de zware aardbeving en tsunami die het oosten van Japan troffen. In verschillende reactoren deed zich een meltdown voor, er kwamen grote hoeveelheden nucleaire straling vrij en er stroomde radioactief water de zee in. De crisis mondde uit in de ergste kernramp sinds die in Tsjernobyl in 1986.

Bron: Aziatische-tijger.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten