dinsdag 27 december 2011

"Gefeliciteerd, u bent rijk en zult nog veel rijker worden"


In september 2005 doet het woord 'plutonomie' zijn intrede in de Engelse woordenschat. De Amerikaanse zakenbank Citigroup gebruikt de term voor het eerst, in een mailing aan zijn rijkste klanten. 'De wereld verdeelt zich in twee blokken - plutonomieën, economieën die drijven op de rijken, en de rest.'

Citigroup verwijst naar cijfers die aantonen dat de inkomensongelijkheid in de Verenigde Staten, de grootste plutonomie ter wereld, sinds de jaren tachtig sterk is toegenomen. De Amerikaanse Rekenkamer presenteerde in oktober 2011 nieuwe cijfers over de groeiende inkomenskloof. Het netto besteedbaar inkomen van de 1 procent rijkste Amerikanen is tussen 1979 en 2007 met 275 procent gestegen. De 20 procent armste Amerikanen kreeg er maar 18 procent bij. Over de hele linie geldt: hoe meer men verdiende in 1979, hoe sterker het inkomen sindsdien omhoog is gegaan.

Citigroup ziet deze ontwikkeling in 2005 en 2006 niet als problematisch. Integendeel, de bank spiegelt zijn klanten, de plutonomen, een nog goudgerandere toekomst voor. "Hoewel ze al in glanzende vorm verkeren, zullen kapitalisten de komende jaren wereldwijd een nog veel groter deel van de koek in handen krijgen. Kapitalisten profiteren disproportioneel van de globalisering en de stijging van de productiviteit, ten koste van de arbeiders." Karl Marx had het niet treffender kunnen verwoorden.

Het 'gefeliciteerd, u bent rijk en zult nog veel rijker worden'-bericht van Citigroup was uiteraard niet voor buitenstaanders (lees: niet-rijken) bedoeld. Filmmaker Michael Moore wist er op de een of andere manier de hand op te leggen en wapperde er verontwaardigd mee in Capitalism - A love story, zijn documentaire over de uitwassen van het marktkapitalisme. Citigroup was ernstig in verlegenheid gebracht, maar als beleggingsanalyse (en zo was de memo bedoeld) valt er weinig tegen in te brengen. De denivellering die de bank beschrijft, zet zich - ondanks de crisis - voort. De rijken worden nog altijd rijker.

Lees verder op: Demorgen.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten