Het lijkt erop dat de "rook en as party" van de IJslandse vulkanen zal aanhouden. Wetenschappers zeggen dat Katla, een andere vulkaan op IJsland, kan uitbarsten in de nabije toekomst. Daarnaast zijn vulkanologen bezorgt over de voortdurende uitbarstingen van de vulkaan onder water in de buurt van de Canarische Eilanden.
Katla's uitbarsting kan veel sterker zijn. De uitbarsting van de vulkaan kan leiden tot een veel grotere catastrofe voor IJsland dan de andere twee vulkanen, Eyjafjallajokull en Grimsvotn.
Katla is gelegen in het zuiden van IJsland. Het is een grote vulkaan met een hoogte van ongeveer 1512 meter en een diameter van 10 kilometer. Er is een gletsjer op de helling van de vulkaan - Myrdalsjokull. Als Katla uitbarst, zal de gletsjer smelten en leiden tot een katastrofische overstroming over de gehele zuid-oost kust van het eiland.
De vulkaan begon halverwege 2011 tekenen te vertonen van leven. Wetenschappers registreerden activiteit op 9 juli. Het was een relatief onbelangrijke aardbeving, maar het veroorzaakte overstromingen en vernietigde verschillende bruggen. Als gevolg daarvan waren verschillende regio's in het land totaal afgezonderd voor een aantal dagen.
In november 2011, registreerden wetenschappers meer dan 500 aardbevingen in het gebied van Katla's krater. Alle aardbevingen waren zwak, maar ze zeggen dat het magma in de holte onder Katla in beweging is gekomen.
Katla heeft een zeer gevaarlijke reputatie in IJsland. De uitbarstingen van deze vulkaan dateren terug vanuit de 8e eeuw. De vulkaan barst om de 40-80 jaar. Katla werd wakker in 1918, 1934 en 1955. De uitbarsting van 1918 was de sterkste in de 20e eeuw.
Echter vond de meest krachtige uitbarsting van deze vulkaan plaats in 1755. Het smelten van de gletsjer in het gebied van de vulkanische activiteit creëerde een stroming van water van 200,000-400,000 m3 per seconde. Ter vergelijking, het gemiddelde aantal water dat in 's werelds grootste rivier de Amazone binnen stroomt gaat met 220,000 m3 per seconde. De krachtige rivier raastte langs de helling van Katla en brak enorme ijsbergen ter grootte van bergen af en nam ze mee de oceaan in.
Katla's uitbarsting in 1783 was zelfs nog erger. De vulkaan was actief voor acht maanden. Wetenschappers zeggen dat de uitbarsting eindigde met zoiets als een nucleaire winter, die een jaar lang stand hield.
Katla staat in verbinding met de andere vulkanen op het eiland. Vulkanologen hebben vastgesteld dat de activiteit van Katla in 920, 1612 en 1821-1823 voorafgegaan werd door de uitbarsting van de bekende Eyjafjallajokull. Deze vulkaan ligt op slechts 20 kilometer van Katla. Het kan betekenen dat de uitbarsting van deze vulkaan kan leiden tot een uitbarsting van Katla. Toch heeft Katla nog geen tekenen vertoond van een dreigende uitbarsting op korte termijn.
In de tussentijd heeft de onderwater vulkaan gelegen bij het eiland El Hierro (Canarische Eilanden) de bewoners sinds september 2011 al behoorlijk lastig gevallen. De vulkaan is de derde fase van een eventuele uitbarsting in gegaan. Wetenschappers registreerde een gigantische draaikolk boven de krater van de vulkaan onder water. De diameter van de draaikolk was 50 meter en het water in de kolk was warmer dan die buiten de kolk.
Veel mensen die op het zuidelijk deel van het eiland wonen moesten hun huizen verlaten vanwege de ondraaglijke stank van zwavel. De inhoud van CO2 in de lucht is verdrievoudigd, wat betekent dat de vulkaan niet zal kalmeren. Het centrum van de uitbarsting is dichter bij het oppervlak, wat weer betekent dat een nieuw eiland binnenkort zal verschijnen in de buurt van El Hierro. Zal de vulkaan doorgaan met uitbarsten als het boven het wateroppervlak komt?
Het is het melden waard dat er een geologische verbinding bestaat tussen Katla en de vulkaan in de buurt van El Hierro. Beiden behoren tot het systeem van de Mid-Atlantische Rug. Heel IJsland is ook een onderdeel van deze heuvelrug. Daarom kan de hele Atlantische Oceaan wakker worden na de "ring of fire" in de Stille Oceaan.
Vertaling: Suzanne van Earthwatcher
Bron: Earthwatcher.nl & Beforeitsnews.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten