dinsdag 27 december 2011

Dodental Filipijnen stijgt naar bijna 1500

Een jongen veegt regenwater van zijn gezicht, te midden van alle ravage in Iligan, Filipijnen. © afp

Het dodental van de cycloon Washi, die op 16 december over de Filipijnen trok, is gestegen naar 1453. Dat meldden de autoriteiten dinsdag. Voor de kerst ging men nog uit van 1080 doden. De kustwacht heeft de afgelopen 24 uur veel lichamen uit zee gehaald.

De tropische storm heeft extreem veel neerslag veroorzaakt op het zuidelijke eiland Mindanao, met overstromingen en modderlawines tot gevolg. Er zijn nog honderden vermisten.  Zo'n 60.000 mensen zijn dakloos geworden.

De zoektocht naar lichamen is uitgebreid. Onder de modder zouden zich nog veel lichamen bevinden. Het uiteindelijke dodental kan volgens de autoriteiten rond de 2000 uitkomen. De zoektocht op land wordt bemoeilijkt doordat reddingswerkers en bergers aan het einde van hun krachten zijn. Ze zijn vrijwel non-stop aan het werk sinds de storm overtrok.

Volgens de Verenigde Naties hebben bijna een half miljoen mensen behoefte aan hulp. Er is een tekort aan onder meer drinkwater en toiletten, om epidemieën te voorkomen. Daarvoor is naar schatting 22 miljoen euro nodig. (ANP)

Bron: AD.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten