donderdag 22 december 2011

Exoplaneet ontdekt met formaat van de aarde

PARIJS (ANP) - Astronomen hebben voor het eerst 2 planeten ontdekt buiten ons zonnestelsel, die een soortgelijk formaat hebben als de aarde en om een zonachtige ster draaien. Dat meldden de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, dat spreekt van een belangrijke mijlpaal.

De ene planeet is 3 procent groter dan de aarde, de ander is 13 procent kleiner en lijkt qua formaat meer op Venus. Beide planeten draaien zo dicht bij hun ster dat de temperatuur waarschijnlijk veel te hoog is voor leven. Op de grotere planeet, de Kepler-20f, telt een 'jaar' 19,5 dag. De kleinere, Kepler-20e, draait in 6,1 dagen om de ster.

Francois Fressin

De 2 zogeheten exoplaneten zijn de kleinsten die zijn waargenomen sinds in 1995 voor het eerst een planeet buiten ons zonnestelsel werd gezien. De ontdekker is Francois Fressin van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Hij hoopt ook op andere locaties dit soort kleine planeten te vinden.

De onderzoekers gebruikten de ruimtetelescoop Kepler van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Met die telescoop werd eerder al bevestigd dat er planeten zijn op 'bewoonbare' plekken buiten ons zonnestelsel. De planeet Kepler 22b, werd voor het eerst gezien in 2009 en bleek later te voldoen aan de belangrijkste eisen voor leven. Of er ook leven is, blijft de grote vraag.
In zijn zoektocht kijkt de Keplerruimtetelescoop naar ongeveer een kwart procent van de sterrenhemel. In dat minieme gebied heeft de Kepler sinds 2009 al meer dan 1200 planeten gezien.

Bron: RNW.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten