dinsdag 27 december 2011

100000 betogen in Rusland, grootste protest sinds val Sovjet Unie



MOSKOU - Circa 100000 demonstranten verzamelden zich zaterdag in het centrum van Moskou. Ze eisten daar democratische hervorming en eerlijke verkiezingen in het grootste protest sinds de val van de Sovjet Unie.

De rally op Sacharov Avenue was de vierde en grootste massademonstratie sinds de vermeende fraude bij de parlementaire verkiezingen van 4 december.

De demonstranten stonden uren in temperaturen onder de nul graden Celsius. Terwijl ze naar sprekers luisterden die zo divers waren als het publiek zelf. Van wetenschappers tot politici, van schrijvers tot muzikanten.

"De mensen worden wakker", zegt Sergei Udaltsov, de leider van het Linkse Front van oppositie groep. Hij werd gearresteerd op de dag van de verkiezingen, terwijl hij op weg was naar een rally. "De mensen zijn het zat met dit schandalige regime."

De Russische overheid heeft nog maar drie maanden voor de volgende presidentsverkiezingen, waar Poetin zal proberen terug te keren voor een derde termijn als president. Zonder tot nu toe ‘’echte’’ concurrenten, zal Poetin waarschijnlijk winnen. Echter zou door de aanhoudende stroom van ontevredenheid de legitimiteit van zijn mandaat kunnen worden aangetast. Zijn publieke opinie cijfers zijn tot een historisch punt gedaald, slechts 36% van de bevolking staat achter meneer Poetin.

Een bron binnen de partij Verenigd Rusland zij na de protesten van zaterdag tegen The Independent dat de Russische regering van plan is om zelf ‘’fake’’ oppositie partijen te creëren, om stemmen op te zuigen.'' We moeten drastisch maatregelen nemen,’’ zei hij. ‘’We hebben onze kans gemist om te leren hoe met mensen te werken, en ze rustig te krijgen. We moeten nu zo snel mogelijk het systeem veranderen, en meer open maken.’’

Bron: Independent.co.uk

1 opmerking:

  1. http://www.nujij.nl/politiek/100000-betogen-in-rusland-grootste-protest-sinds.15032319.lynkx#axzz1hk7bLwjJ Stem hem omhoog!

    BeantwoordenVerwijderen