woensdag 21 december 2011

De domheid regeert

Het tijdschrift Philosophy Now vind dat onze wereld het meest lijdt onder irrationele dwalingen en gebrek aan logica. De diagnose komt van de redacteuren. Zij verkozen de Britse denker Mary Midgley zondag tot domheidsbestrijder van het jaar. 

Bankieren die hun eigen producten niet begrijpen maar ze toch verkopen. Politici die kapitalen besteden aan wapentuig dat ze hoogstwaarschijnlijk zelden zullen gebruiken. Het is dom, vindt Philosophy Now. Zo dom dat dergelijke fouten samen ons welzijn ernstig bedreigen.

Hoofdredacteur Rick Lewis omschrijft domheid als de optelsom van 'slecht denkwerk, vastgeroeste geestelijke gewoonten en niet-doordachte aannames'. 'De domheid van anderen kan frustrerend en duur zijn', verklaart hij in de meest recente editie van het blad. 'Denk aan bankiers'.

Bestrijder

Een lichtend voorbeeld is de 92-jarige moraalfilosoof Mary Midgley. Philosophy Now beloonde haar zondag met de Contributions in the Fight Against Stupidity-award, een nieuwe prijs voor wijsgerige domheidsbestrijders.

Midgley (bekend van haar uiteenzettingen over onder meer dierenwelzijn, biologie en religie) blinkt volgens de redactie uit in het ontdekken van verborgen aannames. In werken als Beast and Man (1978) en Evolution as Religion (1985) toont ze zich een van de meest grondige denkers van dit moment.

Dawkins

De criticaster van het wetenschappelijk reductionisme is sinds de jaren '70 verwikkeld in een polemiek met Richard Dawkins. Die evolutiebioloog werkt volgens Midgley vanuit ideologische motieven. Daarmee doet hij zijn 'onafhankelijke wetenschappelijke blik' geweld aan.

Philosophy Now's lof voor Midgley lijkt niet bedoeld als kritiek op Dawkins. Volgens de eerder genoemde definitie van de hoofdredacteur is iedereen soms een dommerik - 'zelfs de meest briljante geest'. Midgley kon de prijs niet zelf in ontvangst nemen. Ze is onlangs gevallen en is nu slecht ter been.

Mensen die zo dom doen beseffen het zelf niet, en dat vinden wij van Wereldgeheimen ernstig. Want zoals jullie inmiddels wel weten hebben wij dezelfde mening als de redacteuren van Philsophy Now. Maar oh wee die domme mensen die het zelf niet beseffen...Men noemt dat het Dunning-Kruger-effect

Het Dunning-Kruger-effect treedt op bij incompetente mensen die juist door hun incompetentie het vermogen missen om in te zien dat hun keuzes en conclusies soms verkeerd zijn. Met andere woorden: incompetente mensen overschatten nogal eens hun eigen kunnen, en daardoor wanen ze zich bovengemiddeld competent. Mensen die werkelijk bovengemiddeld competent zijn, hebben daarentegen de neiging hun eigen kunnen te onderschatten. Minder competente mensen slaan zodoende hun eigen capaciteiten hoger aan dan zij die veel competenter zijn. Dat kan een verklaring zijn voor het gebrek aan intellectueel zelfvertrouwen waar sommige competente mensen mee kampen: zij gaan ervan uit dat anderen net zo capabel zijn als zijzelf. Incompetente mensen vergissen zich dus doordat ze zichzelf verkeerd inschatten, terwijl competente mensen zich vergissen doordat ze anderen verkeerd inschatten.

Het fenomeen is waargenomen door tal van filosofen, onder wie de Brit Bertrand Russell, die er het volgende over opmerkte: "In de wereld van vandaag lopen de domkoppen over van zelfverzekerdheid, terwijl de slimmeriken een en al twijfel zijn."
                                                                                                                                                                                                                    Bron: Wereldgeheimen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten