vrijdag 16 december 2011

China wil twitteraars officieel registreren

© ANP
 
China wil sociale media verder inperken. Gebruikers van de Chinese varianten van Twitter mogen voortaan pas berichten plaatsen als ze hun echte naam hebben doorgegeven aan de autoriteiten. Dat heeft Peking vandaag naar buiten gebracht via staatspersbureau Xinhua.

Gebruikers zijn ook na erkenning onderworpen aan strenge regels. Zo mogen ze niet oproepen tot 'illegale demonstraties die de sociale orde verstoren'. Volgens een woordvoerder van de Chinese internetbeheerders moet de maatregel 'de belangen van internetters beschermen en geloofwaardigheid op het internet vergroten'.

China wil een herhaling van de Arabische opstanden voorkomen. Jongeren riepen toen via sites als Twitter op tot protesten. De massale demonstraties brachten de presidenten van Egypte en Tunesië ten val. Ook in Syrië gebruiken demonstranten het internet als belangrijkste wapen. Zo is het in China niet meer mogelijk op internet te zoeken op het woord 'jasmijn', omdat Peking vreest dat gebruikers geïnteresseerd zijn in de Jasmijnrevolutie in Tunesië.

Ongeveer 300 miljoen Chinezen gebruiken tegenwoordig berichtensites als Weibo.
Bron: Volkskrant.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten