zondag 6 mei 2012

Vriendelijke dolfijnen helpen Braziliaanse vissers

Als we aan dolfijnen denken, dan denken we aan speelse dolfijnen - maar ze kunnen ook zo veel slimmer zijn dan we ons ooit gerealiseerd hebben. Een deel van de dolfijnen bevolking in Laguna Brazilië is begonnen met een samenwerking samen met menselijke vissers. De dolfijnen helpen de mensen aan betere vangsten, in ruil hiervoor gooien de vissers eten naar hen. De dolfijnen drijven scholen van mul richting de vissers, en ze geven zelfs aan wanneer en waar de vissers hun netten moeten uitgooien.

Nieuw gepubliceerd onderzoek is heeft gekeken naar de dolfijnen die helpen op deze unieke manier. Wat wetenschappers ontdekten, is dat deze zeezoogdieren die samen met de mensen werkten, veel socialer waren dan degenen die dat niet deden, zowel binnen hun eigen soort, als met de mens. De onderzoekers geloven dat dit te maken heeft met het leren van sociale gebruiken, waar deze vaardigheden kunnen worden doorgegeven tussen de meer verbonden dolfijnen.

Maar helpen we hier de dolfijnen ook mee? Door samen te werken met deze dolfijnen, voeden we ze meer, en geven ze misschien wel een betere kans op overleving, en geven coöperatieve vaardigheden door. Maar dit klinkt ook als het eerste stadia van wat er met de honden is gebeurt. Hoeven we nu alleen maar een paar duizend jaar te wachten om deze dolfijnen te kweken tot het equivalent van een schoothondje?Vertaling: Suzanne Earthwatcher

Bron: io9 via Earthwatcher.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten