donderdag 24 mei 2012

'Griekse exit mogelijk op 1 januari 2013'

Als Griekenland inderdaad uit de eurozone treedt, zal dat waarschijnlijk op 1 januari 2013 gebeuren. Dit schrijft de Amerikaanse bank Citigroup in een analistenrapport, aldus The Wall Street Journal vandaag. De bank schat de kans dat het zo ver komt op 50 tot 75 procent.

"We verwachten dat Griekenland op 1 januari 2013 uit de euro treedt, maar wel in de Europese Unie zal blijven en externe leningen zal ontvangen om de risico's op sociale onrust en een maatschappelijke ineenstorting te beperken", aldus hoofdeconoom Michael Saunders van Citigroup.

Gevolgen zijn beheersbaar

Verder schrijft de bank dat de nieuwe Griekse munt direct zestig procent van zijn waarde zal verliezen ten opzichte van de euro. Volgens Citigroup zullen de gevolgen van een Griekse exit waarschijnlijk beheersbaar zijn, en zullen andere landen niet gedwongen worden de euro te verlaten. De bank denkt dat het Europese bankensysteem waarschijnlijk blijft functioneren.

Spanningen

Volgens Citigroup zullen door een Grieks vertrek de spanningen in het Europese bankensysteem wel toenemen, en zal de Europese Centrale Bank (ECB) gedwongen worden verdere steunoperaties voor zwakke eurolanden uit te voeren.

"We verwachten dat de exit zal leiden tot een reeks beleidsmaatregelen die een domino-achtige ineenstorting van het bankensysteem en een escalatie van de economische onrust moet voorkomen."
De bank denkt dat de rente voor andere zwakke eurolanden na het uittreden van Griekenland verder zal oplopen en dat de economische groei zal tegenvallen. Dat betekent dat met een eventueel Grieks vertrek uit de euro de schuldencrisis niet voorbij is, aldus Citigroup.

Bron: Powned.tv

Geen opmerkingen:

Een reactie posten