Shell CEO Peter Voser heeft tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in het Scheveningse Circus Theater uitsluitend ontwijkend gereageerd op de eisen van Milieudefensie om de olieramp in Nigeria te beëindigen. Ook Carola Smit (BZN) en haar echtgenoot Herman Sier kregen geen concreet uitzicht op een serieuze schoonmaak in de Nigerdelta. Zij verkopen hun aandelen Shell omdat zij geen vertrouwen meer hebben in de multinational. Milieudefensie intensiveert de ‘Worse than Bad’ campagne om de druk op Shell verder op te voeren. De organisatie nodigt mensen uit om zich in te schrijven voor een missie naar Nigeria om met eigen ogen te zien wat Shell veroorzaakt.
Meedoen en inschrijven kan tot en met 28 mei via worsethanbad.org
Campagne gaat door
Ondanks de vele oproepen aan Shell vandaag om 1 miljard dollar in een opruimfonds te stoppen, zoals de VN vorig jaar heeft geadviseerd, geeft Voser hierop geen concreet uitzicht. Milieudefensie vervolgt daarom de ‘Worse than Bad’ campagne op worsethanbad.org. Ook de digitale ‘viral movies’, zoals Shell’s ‘Live with it’ app op YouTube krijgen een vervolg. Verder is eind mei de selectieprocedure voor kandidaten die op een missie naar Nigeria gaan in augustus. Drie ‘gewone’ mensen gaan dan mee met Milieudefensie en VARA’s Vroege Vogels om met eigen ogen te zien wat voor ramp Shell in de Nigerdelta veroorzaakt. Op 11 oktober 2012 is het vervolg van de rechtszaak van vier Nigeriaanse boeren en vissers en Milieudefensie tegen Shell om het bedrijf juridisch te dwingen om op te ruimen. Deze zaak dient om 09:30 uur in de rechtbank van Den Haag.
Slecht onderhoud
Tot grote ergernis van Milieudefensie suggereert Shell voortdurend dat de olielekkages in de Nigerdelta met name te wijten zijn aan sabotage van pijpleidingen en diefstal van olie door de plaatselijke bevolking. Dit is feitelijk onjuist. Ongeveer de helft van de vele miljoenen liters olie die uit de pijpleidingen van Shell lekt wordt veroorzaakt door zogenoemde ‘operational spills’, fouten door Shell zelf gemaakt zoals slecht onderhoud. Dit blijkt uit cijfers van het bedrijf maar ook uit het recente rapport van Amnesty International ‘Shell's wildly inaccurate reporting of Niger Delta oil spill exposed’. Daarnaast heeft Shell ook in gevallen van sabotage de wettelijke plicht om op te ruimen.
Milieudefensie vindt bovendien dat het bedrijf veel te weinig doet om sabotage en diefstal te voorkomen.
Bekijk hier de reportage over de Nigerdelta
Bron: Milieudefensie via Vroegevogels.vara.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten