woensdag 16 mei 2012

Historische doorbraak rechten inheemse volken

Many of the forests that people occupy are state property and can be sold or leased without consulting the inhabitants <i>(Image: Picture Contact BV/Alamy)</i>

De Verenigde Naties hebben een aantal vrijwillige richtlijnen aangenomen om het recht van inheemse volkeren op het land waarop ze leven te beschermen.

De maatregelen komen net op tijd omdat uit een nieuw rapport blijkt dat honderden miljoenen mensen op het punt staan slachtoffer te worden van landjepik door rijke landen.

Veel inheemse volkeren leven al honderden jaren in hetzelfde gebied alleen beschikken ze niet over een pachtovereenkomst. Mensen die in Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië in het regenwoud leven zijn vooral kwetsbaar. Hun bos wordt vaak verkocht of geleased aan bedrijven uit het buitenland voor landbouw, houtkap of mijnbouw. In de regel wordt de lokale bevolking verdreven.

Landjepik

De omvang van het probleem blijkt uit een rapport van het Forest Peoples Programme in het Verenigd Koninkrijk. Het FPP schat dat circa 1,3 miljard mensen, meer dan een zevende van de wereldbevolking, direct afhankelijk is van het bos.

Tenminste 350 miljoen mensen kunnen hun huis verliezen als gevolg van landjepik, aldus Sophie Chao van het FPP, omdat hun rechten niet worden erkend door de overheid.

Veel van de bossen die worden bewoond zijn eigendom van de staat en kunnen worden verkocht of geleased zonder de inwoners te raadplegen.

Historische doorbraak

De Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties FOA moedigt regeringen aan om de rechten van inheemse volkeren te erkennen en te beschermen. Directeur-generaal van de FOA José Graziano da Silva noemt de overeenkomst een ‘historische doorbraak’.

VN-rapporteur James Anaya stelde begin deze maand dat indianen in de Verenigde Staten gebieden moeten terugkrijgen om hun gevoel van verlies te compenseren. Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte eerder bekend ruim één miljard dollar te betalen aan 40 indianenstammen om rechtszaken te schikken over het gebruik van hun grond en bezittingen.

Bron: Niburu.nl &  Newscientist.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten